Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) міста Харкова в іноземній та національній валюті на рівні «CCC» і короткостроковий РДЕ в іноземній валюті «C». Про це йдеться в повідомленні прес-служби агентства.

Також Fitch підтвердило національний довгостроковий рейтинг міста «A+(ukr)». Прогноз за національним довгостроковим рейтингом - «Негативний».

Рейтинги пріоритетних незабезпечених облігацій Харкова, що перебувають в обігу на внутрішньому ринку, підтверджено на рівні «CCC» і «A+(ukr)».

Як наголошується, рейтинги Харкова стримуються рейтингами України («CCC»/»C»).

«Fitch оцінює інституційне середовище українських субнаціональних утворень як слабке. Воно є недостатньо прозорим і розвиненим, що стримує довгостроковий розвиток і бюджетне планування українських субнаціональних утворень. Протягом останнього року інституціональне середовище погіршувалося через політичну кризу в країні і збройний конфлікт на сході України», - йдеться в повідомленні.

Деяка стабілізація очікується після парламентських виборів, що відбулися в Україні 26 жовтня 2014 р., і формування нового уряду до кінця поточного року.

«Місту необхідно рефінансувати 72% боргу, строки за яким наступають у грудні 2014 р., включаючи облігації на 99,5 млн грн з терміном погашення 8 грудня і банківський кредит на 185 млн грн зі терміном погашення 19 грудня. Fitch очікує, що міська рада випустить трирічні облігації на 100 млн грн до кінця 2014 р. і пролонгує банківський кредит на один рік. Як позитивний чинник варто відзначити значні залишки на рахунках міста: 851 млн грн на 1 жовтня 2014 р., що в три рази перевищує обсяг боргу з термінами, що наступають. Цей фактор згладжує ризик рефінансування», - зазначає агентство, повідомляє «РБК-Україна».

Fitch очікує помірного погіршення бюджетних показників міста услід за скороченням національної економіки (зниженням ВВП України на 6,5% у 2014 р.) в умовах збереження політичного ризику. У той же час Fitch вважає, що операційний баланс міста становитиме близько 10% від операційних доходів (2013 р.: 15,3%), що, тим не менш, як і раніше буде сильним показником. Агентство прогнозує низький дефіцит до руху боргу у міста на рівні 2-3% від сумарних доходів у 2014-2016 роках (2013 р.: профіцит 3,8%).

За прогнозами Fitch, борг у міста залишиться низьким на рівні близько 10% від поточних доходів у середньостроковій перспективі, що підтримується близькими до збалансованих бюджетних показників. У 2013 р. борг у Харкова становив 8% від поточних доходів за сильного показника забезпеченості боргу (борг/поточний баланс) менше одного року.

Нагадаємо, 8 жовтня міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг столиці України - міста Києва - до рівня «СС» з рівня «ССС» і підтвердило короткостроковий рейтинг на рівні «С» з негативним прогнозом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31