Рубль подешевшав уранці в понеділок на тлі негативної динаміки нафти та ймовірності запровадження нових санкцій Євросоюзом проти Росії.

Стримувати негативний ефект від нафти, яка падає, та наслідків скасування Центробанком регулярних валютних інтервенцій можуть продажі експортної валютної виручки під податковий період, що починається сьогодні.

Динаміка багато в чому обмежена очікуваннями підсумків аукціонів валютного репо і валютних депозитів, які проводяться сьогодні російськими регуляторами.

ЦБР проводить аукціон валютного репо на 12 місяців, і раніше повідомлялося про ліміт до $10 мільярдів і ставку Libor + 150 базисних пунктів. Мінфін проведе депозитний аукціон обсягом $3 мільярди за ставкою від 1,7 відсотка річних на термін 28 днів.

До 10:30 МСК долар США оцінювався на Московській біржі в 47,39, що на 22 копійки вище від закриття вівторка, євро дорожчає на 32 копійки й оцінюється в 59,37 рубля, повідомляє Reuters.

Північноморська суміш Brent втрачає з початку дня 1,4 відсотка вартості й оцінюється в $78,27 за барель - тиск на котирування мали повідомлення про рецесію в Японії і про те, що Міжнародне енергетичне агентство (IEA) не очікує підвищення цін у найближчому майбутньому.

Проти рубля, крім дешевої нафти, виступають нестабільна ситуація на південному сході України і пов'язана з цим загроза ухвалення нових санкцій проти Росії на сьогоднішньому засіданні міністрів закордонних справ ЄС, а також невизначеність з насиченням попиту на валюту як з боку корпоративного сектору під погашення зовнішніх позик, так і населення в ситуації знецінення рубля останніх днів.

Чинниками, що стримуватимуть ослаблення рубля, можуть виступати кроки ЦБ з боротьби зі спекуляціями проти російської валюти: ймовірність раптових інтервенцій у разі загрози стабільності та обмеження доступу банкам до рублевої ліквідності через валютні свопи з ЦП до кінця поточного місяця.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом