Оновлення системи енергопостачання в Україні до 2030 року оцінюється в 1 трлн 700 млрд грн. Про це на прес-конференції в Києві заявила аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Наталія Слободян, передає «Укрінформ».

«Модернізація української системи енергопостачання оцінюється приблизно на рівні 1 трлн 700 млрд грн на період до 2030 року», - сказала вона.

Ці кошти, на думку експерта, насамперед слід направити на освоєння нових нафтогазових родовищ, перебудову газової інфраструктури, включаючи транспортні і розподільні мережі і сховища природного газу, модернізацію газового теплогенерувального обладнання системи централізованого постачання.

Слободян підкреслює, що сфера енергетики потребує проведення регуляторних реформ. Зокрема, Україні необхідно реалізувати Третій енергетичний пакет, а також забезпечити недискримінаційний доступ третіх сторін до мережі і незалежну та ефективну регуляцію.

Наступним стратегічним пріоритетом, відзначає аналітик, «має стати поступове і прогнозоване скасування субсидій на газ, вугілля, електроенергію і переспрямування бюджетних ресурсів на підтримку вітчизняних енерговиробників».

Вихід України з кризового енергетичного стану експерт вбачає також у впровадженні програми енергозбереження. Слободян навела приклад Польщі, яка в результаті успішного впровадження «Програми звільнення газу» змогла скоротити споживання природного газу вдвічі - з 30 до 15 млрд кубометрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом