У зв'язку зі скороченням імпорту і валютними коливаннями в найближчі місяці продукти харчування імпортного виробництва в Україні можуть піднятися в ціні на 10-20%.

Про це в коментарі «Корреспондент.net» повідомив керівник проектів Асоціації імпортерів і експортерів ЗЕД України Микола Ларін.

«Ясно, що продукти будуть дорожчати і досить швидко. Це логічно, адже це товар швидкого обороту, його сьогодні завезли, завтра купили, післязавтра його треба замовляти знову. Тому ціни будуть стрибати в залежності від того, яким буде курс долара або євро. Ясно, що якщо буде стрибок долара на дві-три гривні, продукти не подорожчають в два рази. В залежності від різних груп товарів це буде від 10 до 20%», - сказав він.

Разом з тим Ларін підкреслив, що кінцева ціна імпортних продуктів залежить не тільки від курсу долара або євро, в неї також вкладається маржа імпортерів, яка може бути знижена для того, щоб не опускати рівень продажів, підтримуючи ціни на ті чи інші продукти харчування. В Асоціації імпортерів також припускають, що у зв'язку зі зниженням частки імпорту в Україні може виникнути дефіцит деяких продовольчих товарів.

«Можливо, буде і дефіцит якихось імпортних товарів. А частина продуктів перейдуть з розряду простих у розряд елітних. Приміром, якщо раніше 250 грам сиру «Камамбер» можна було купити за 25 гривень, то зараз він коштує понад 60 гривень. Відповідно, він переходить вже в розряд елітних сирів», - додав Ларін.

Нагадаємо, імпорт в Україні знизився більш ніж на чверть, у зв'язку з чим вперше в історії Україна вийшла на позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу.

У середині жовтня в Кабміні пообіцяли не піднімати ціни на продукти харчування, оскільки країна повністю забезпечена продуктами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

75