Іноземні інвестори вийшли зі своїх колишніх вкладень в акціонерний капітал українських компаній на суму $ 0,7 млрд за перше півріччя, за даними Держстату. Про це пише газета «Капітал».

«А обсяг капітальних інвестицій, профінансованих як з внутрішніх так й із зовнішніх джерел, скоротився на 26 % за січень-липень, до 86,9 млрд грн, порівняно з тими ж місяцями минулого року. І хоча даних за третій квартал ще немає, вже зараз можна говорити про погіршення обох тенденцій. Бажання вкладати капітал в українські активи у бізнесу відбиває погіршення інвестиційного клімату. І якщо в першій половині року негативні оцінки інвесторів стримувалися оптимістичними очікуваннями щодо реформ нової влади, то за останні три місяці ці «рожеві окуляри» зникли», - зазначає видання.

В останньому кварталі минулого року, після того як уряд Миколи Азарова відмовився від підписання Угоди про асоціацію (УА) з Євросоюзом, індекс інвестклімату, який розраховує Європейська бізнес асоціація (ЄБА), обвалився до 1,81 бала за 5-бальною шкалою - мінімуму за весь час складання індексу з 2008 р. Але революція, зміна влади, відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, обіцянки економічних реформ та підписання УА з ЄС вдихнули в інвесторів оптимізм, зазначає автор статті.

Протягом першого півріччя індекс зростав, досягнувши в червні 2,74 бала. Проте в третьому кварталі позитивні очікування перестали живити настрої інвесторів, й оцінка інвестклімату знову поповзла вниз, досягши 2,65 бала на кінець жовтня. «Таке падіння зумовлене тим, що оптимістичні прогнози поки не збулися, а ситуація в країні погіршилася», - пояснила виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко.

Три чверті керівників найбільших компаній, що працюють в Україні, оцінили інвестклімат в країні як «несприятливий для інвестування». Стільки ж вважають, що поліпшення інвестклімату за останні три місяці не відбулося, причому 39 % опитаних узагалі вважають, що він тільки погіршився. Закономірно, що майже третина компаній скаржиться на війну на сході країни, уявне перемир'я в якій не дозволяє відновити роботу бізнесу.

За оцінками президента ЄБА Томаша Фіали, території, які нині не контролюються Києвом, генерували близько 8 % ВВП, і на них припадало близько 15 % промвиробництва. «Якщо взяти всю Донецьку та Луганську області повністю, то там падіння ВВП цього року буде на рівні 25 %», - очікує він.

Причиною решти скарг бізнесу стали органи влади. Так, 27 % опитаних заявили, що їм заважає відсутність реальних реформ і реорганізація роботи певних держструктур. «Нам здавалося, що до влади прийшла «команда нашої мрії». Ніхто не міг уявити, що після помилок 2005 р. можна наступити на ті ж граблі, але у нинішньої влади це виходить», - зазначає Фіала. Крім того, бізнес болісно сприйняв нововведення Національного банку у сфері валютного регулювання. Зокрема, заборону на розрахунки за імпортними операціями без ввезення товару на територію, яка проіснувала з 23 вересня по 3 листопада. Негативним чинником її назвали 28 % опитаних.

Інвесторів дуже хвилює відсутність поліпшень у взаємовідносинах з владою. Лише 13 % топ-менеджерів як позитив відзначають дерегуляційні процеси та зменшення фіскального тиску, а налагодження діалогу між бізнесом і владою помітили тільки 8 % компаній. «Бізнес констатує адміністративний тиск, у деяких випадках він посилюється. На зустрічах з іноземними підприємцями, інвесторами, послами все частіше лунають зауваження про тиск на український і міжнародний бізнес», - розповів заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків.

Серед важелів тиску бізнес називає перевірки. «На деяких підприємствах кількість перевірок повністю збігається з кількістю перевірок за минулий рік, - зазначив Шимків. - Наші перевіряльні органи є креативними: вони знаходять моделі, як заходити на підприємства і чинити на них тиск».

Між тим голова Державної фіскальної служби (ДФС) Ігор Білоус продовжує запевняти, що тиснути на бізнес не має наміру. За даними ДФС, у першому півріччі 2014 р. було проведено 2,8 тис. планових перевірок, що відповідає минулорічному показнику. А в план-графік документальних перевірок бізнесу в липні-вересні відомство включило 1,2 тис. суб'єктів господарювання, що на 14 % менше, ніж у тому ж періоді 2013 р.

Однією з небагатьох позитивних новин для бізнесу восени стало те, що спад економіки за підсумками поточного року може виявитися не таким значним, як прогнозувалося досі. Якщо раніше в ЄБА прогнозували реальне падіння ВВП на 8 % у 2014 р., то тепер, коли окремі заводи на Донбасі відновлюють виробництво, очікується скорочення на 6,5-7 %, зазначає Фіала. Але це не компенсує розчарування інвесторів у відсутності реформ. Через невиправдані очікування вони скептично дивляться на свої перспективи вкладення капіталу в українські активи.

«Якщо в першому кварталі 57 % учасників опитування вважали, що інвестклімат покращиться в наступні три місяці, а у другому кварталі оптимістів було вже 38 %, то сьогодні їх частка скоротилася до 31 %. При цьому з початку року частка тих, хто не вірить в жодні зміни, зросла з 30 % до 48 %. В опитуванні підприємств, яке провів за підсумками третього кварталу Нацбанк, частина підприємств, готових збільшити капіталовкладення в будівельні роботи протягом наступних трьох місяців, становила всього 9,4 %, придбання обладнання - 13,1 %, розширення персоналу - 5,2 %», - пише газета.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом