НАК «Нафтогаз України» планує купити у російського ВАТ «Газпром» до кінця поточного року до 1,5 млрд куб. м, а в першому кварталі 2015 року - до 1 млрд куб. м, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

«Наші попередні плани - до кінця року придбати до 1,5 млрд куб. м газу і, залежно від погоди, - до 1 млрд куб. м наступного (року. - Ред.)», - сказав він в інтерв'ю журналу «Новое время», опублікованому в п'ятницю, 14 листопада.

Міністр пояснив, що сприятливими чинниками в нинішній ситуації з газом можна вважати те, що опалювальний сезон цього року розпочався пізніше, ніж зазвичай, і що спрацювали вжиті заходи щодо економії газу.

«Ось зараз, наприклад, тепло, в сховищах накопичилося близько 16 млрд куб. м газу, і ми можемо не поспішати з купівлею», - повідомив Продан, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він нагадав, що згідно з досягнутими у Брюсселі 30 жовтня тристоронніми домовленостями «Нафтогаз» перерахував «Газпрому» $1,45 млрд як погашення боргу, що відкриває можливість закупівлі газу за передоплатою.

Міністр уточнив, що згідно з брюссельськими угодами до кінця поточного року ціна російського газу для України становить $378 за 1000 куб. м, а в першому кварталі наступного року - $368 за 1000 куб. метрів.

Як повідомляв ForUm, Росія і Україна узгодили базові умови для відновлення постачань газу до України в зимовий період.

Відповідно до тристороннього протоколу між Україною, ЄС і РФ ціна на російський газ для України в останньому кварталі цього року має становити 378 доларів за тисячу кубометрів.

Міненерго РФ підтвердило ціну на газ для України до $378 за тисячу кубометрів.

Раніше прем'єр України Арсеній Яценюк оцінював потреби України в закупівлі російського газу на цей опалювальний сезон у 5 млрд куб. м, а в ході останніх раундів тристоронніх газових переговорів у форматі Україна-Росія-ЄС називався можливий обсяг його закупівлі до кінця поточного року до 4 млрд куб. метрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32