Місцеві бюджети не зможуть забезпечити 20-відсоткову доплату вчителям, обіцяну міністром освіти. Таку думку висловив ForUm'у політичний експерт Юрій Кочевенко.

«Зараз «повісити» виплату (добавок вчителям - Ред.) на місцеві бюджети, не давши їм додаткових джерел доходу, - це пограти в «ми хороші, ми ввели, а вони погані - не виплачують». І створити дефіцит у виплаті заробітної плати, і, якщо він виникне, то й додаткову напругу в суспільстві», - зазначив Кочевенко.

Політолог підкреслив, що будь-які обіцяні виплати повинні бути узгоджені.

«Якщо мова йде про якісь цифри, то вони повинні бути узгоджені з міністерством фінансів, потрібно точно розуміти, звідки ця сума візьметься. Якщо просто включати друкарський верстат, а ми вже бачимо високі темпи інфляції, знецінення гривні, то ці 20% доплати навряд чи навіть компенсують інфляцію», - пояснив він.

На думку Кочевенка, для нормального функціонування системи виплат вчителям та іншим працівникам соціальної сфери з місцевих бюджетів необхідно реформувати саму систему місцевих бюджетів.

«Щоб покладати виплати на місцеві бюджети, треба цим бюджетам залишати податки. Ми з дуже великим трепетом чекаємо від новообраного парламенту реальних кроків щодо децентралізації влади і, в першу чергу, щодо залишення податків на місцях. Зараз із сіл 100% прибуткового податку надходить в центр, з міста - 75%, з обласного центру - 50% надходить у державний бюджет. Залиште ці податки на місцях, перенесіть частину функцій із надання соціальних послуг на місцеву владу - як фінансування лікарень, освітніх установ, тоді можна покладати на них ще якісь функції. Втім, ці речі вже повинні бути в їхній компетенції, і центральна влада не повинна їх торкатися», - пояснив політолог.

«Якщо зробити виборними і посади глави району, області, якщо вони захочуть бути обраними на наступний термін - будуть намагатися використовувати бюджет свого району, області таким чином, щоб були і надбавки вчителям і іншим працівникам соціальної сфери. Тоді це будуть вже питання, які вирішуються місцевою громадою, і контролюється їх виконання. Адже контролювати на місцевому рівні рух засобів набагато простіше, ніж коли воно проходить складні комбінації міністерств, казначейств і так далі», - підсумував Кочевенко.

Нагадаємо, на круглому столі 6 листопада глава Міністерства освіти і науки Сергій Квіт заявив, що працівникам освіти був зроблений «крок назустріч» в питанні 20-відсоткової доплати за престиж праці вчителя. При цьому дані виплати покладені на місцеві бюджети.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом