Експерти продовжують коментувати ситуацію на валютному ринку. Американський долар закріпився біля позначки 16 грн. За рік девальвація склала 100%.

- Нацбанк лише спостерігає за подіями і «погрожує пальцем», хоча раніше було оголошено про домовленості з банками утримати курс у межах 15-16 грн/дол, - пише у своєму блозі фінансист Ерік Найман, повідомляє «Комсомольська правда в Україні».

«Поки ж панічні девальваційні настрої знову розгойдали, спровокували зростання попиту. А покупці зайняли вичікувальну позицію. Тобто зараз на валютному ринку править психологія, а не економіка, що чомусь знову не враховує НБУ (скільки разів можна наступати на одні і ті ж граблі? - чи це робиться спеціально?). Експортери, наприклад, цілком можуть продавати валюту - їх влаштовує і курс 13 грн/дол. Але вони зайняли вичікувальну позицію - штрафи за порушення умов обов'язкового продажу валютної виручки набагато менші щоденної девальвації гривні (чому б не підняти в рази або навіть десятки разів такі штрафи?). Та й населення, іноземні інвестори та валютні спекулянти теж вичікують», - пише Найман.

На його думку, якщо курс на цьому тижні не вдасться утримати на 16, то наступною метою цілком може стати 19-20 грн/дол.

«Те, що відбувається на валютному ринку, найгірше відбивається на бізнесі імпортерів, які не можуть відбивати девальвацію підвищенням цін - адже в реальності доходи населення не ростуть девальваційними темпами, - пояснює фінансист. - Страждають також бізнес і населення, які мають валютні кредити. І чого домагається НБУ? Пошуку нового рівноважного курсу при повному своєму потуранні? Але психологія (паніка покупців та очікування продавців) здатна загнати курс дуже далеко від реальної економічної рівноваги. І потім НБУ доведеться ще виправдовуватися перед людьми, які примудряться купити дуже дорогу інвалюту, після того як вона подешевшає на 10-20% - так було завжди і скрізь», - цитує видання економіста.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

130