Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр говорить про ескалацію ситуації на сході України і неможливість наглядової місії допомогти через невиконання мінських домовленостей.

«Те, що ми бачимо, викликає занепокоєння. І для цієї стурбованості є ряд причин. Насамперед, враховуючи, що нашим головним завданням було допомогти в деескалації конфлікту, ми стурбовані, тому що насправді йде ескалація. Ми бачили військове обладнання, яке йде в регіон під час припинення вогню», - сказав він у середу в Брюсселі журналістам.

Заньєр повідомив, що місія спостерігачів фіксує всі порушення, але у своїй роботі вони зіткнулися з обмеженнями. «Коли ми повертаємося в Донецьк і Луганськ, у нас немає свободи пересування. Ми хотіли б дістатися до кордону і де факто у нас немає свободи. Ми просимо всі сторони Мінської угоди виконати досягнуті домовленості. Ми не зможемо допомогти, якщо вони не створять для цього умови. Це одна з проблем», - зазначив генсек ОБСЄ, додавши, що є ознаки того, що «може бути більш відкрита конфронтація».

Він також повідомив, що для моніторингу ситуації використовуються автомобілі і безпілотні літаки, але і тут «ми зіткнулися з перешкодами і непередбаченими проблемами». «Вони збивають безпілотники зі зброї. Мені повідомили, що це не робота любителів», - підкреслив Заньєр, повідомляє «УНІАН».

Генсек констатував, що місія працює «в дуже складній ситуації». За його словами, представники місії також присутні на території Російської Федерації - на двох пропускних пунктах. «Це важливо більше з політичної точки зору, ніж з практичної. Український кордон, приблизно 400 кілометрів, не контролюється. А ми контролюємо один кілометр на двох пунктах пропуску. Ми не можемо сказати, що контролюємо кордон, але у нас є уявлення, що саме перетинає кордон», - сказав він.

Крім того, Заньєр повідомив, що незабаром в Базелі відбудеться засідання ОБСЄ на рівні міністрів, яке буде присвячено Україні.

Нагадаємо, на думку Заньера, активізація дій незаконних збройних формувань на сході України останнім часом може свідчити про підготовку військової операції, особливо в районі Маріуполя.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

74