Якщо Національний банк не поміняє курсову стратегію, гривня може продовжити активно девальвувати. Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, пишуть «Вести».

Видання нагадує, що учора гривня впала ще на 25 копійок і встановила новий антирекорд. «Як тільки Нацбанк за підсумками свого валютного аукціону (за запиту на $25,4 млн чиновники знову продали на ньому лише $5 млн) опустив середньозважений курс з 15,22 грн/$ до 15,8817 грн/$, міжбанк покотився в провалля», - йдеться в матеріалі.

«Більшість угод на безготівковому ринку проходили в діапазоні 16,25-16,50 грн/$, а в цілому курси не перевищували 16,60 грн/$», - повідомив заступник голови правління банку «Фінанси та Кредит» Ігор Львов.

У банківських обмінниках курс викупу долара у населення 11 листопада встановлювали на рівні 14,5-15,0 грн/$, а продажу людям - 15,50-15,98 грн/$ (валютні міняйли працювали на чорному ринку в рамках 15,50-16,15 грн/$). «За максимально дозволенним курсом (15,98 грн/$) долар продавали небагато - 5-6 банків. Решта ставили в касах менші цінники - 15,20 грн/$ і навіть 14,99 грн/$. Банки йдуть на це, щоб люди понесли до них гроші на депозити: гривню, яка конвертувалася б на рахунках у долари. Так і у середу, впевнений, більшість банків не ставитиме максимальний курс, дозволений Нацбанком (16,67 грн/$. - Авт.). Думаю, в обмінниках буде стояти ціна в районі 16,5 грн/$», - спрогнозував Львов.

«Після оприлюднення Нацбанком нового середньозваженого курсу і чергового подорожчання долара на міжбанку у багатьох фінансистів опустилися руки. Спочатку була паніка, і багато хто неофіційно прогнозував: «До зустрічі у 17-18 грн/$», а потім почалася апатія: «Нехай хоч 20 грн/$, далі буде все одно - економіка ляже», - пише газета.

Про те ж учора говорили і економісти, які нагадали, що від дорогого долара страждають незахищені верстви населення: пенсіонери, малозабезпечені сім'ї та бюджетники. Їм доводиться все більше платити не тільки за продукти харчування, але й за ліки, які подорожчали вдвічі у міру девальвації гривні. І не виключено, що їм згодом доведеться більше викладати за послуги ЖКГ. «Там пряма залежність від курсу, тому що газ - складова цих тарифів», - зазначив екс-заступник глави Нацбанку Олександр Савченко. Експерти знову заговорили про необхідність згортання активної емісії гривні, яка йде лише на вирішення фінансових проблем банків, а також НАК «Нафтогаз» і Міністерства фінансів. «Це навіть складніше, ніж припинити всі адміністративні обмеження щодо гривні. Але зупинка емісії - це початок економічних реформ», - зазначив Савченко.

Разом із тим зараз на руках в українців понад $90 млрд. «Це свідчить про потенціал банківської системи, який неактивний і не перебуває в увазі НБУ», - зазначив голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей. Експерти запевняють, що, якщо Нацбанк не поміняє курсову стратегію, гривня може продовжити активно девальвувати. «І тоді курс в 20 грн/$ може стати реальністю», - запевнив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Нацбанк також відреагував на критику. Його прес-служба з посиланням на голову Валерію Гонтареву розповсюдила заяву, в якій пригрозила запровадженням нових обмежень на валютному ринку (хоча не конкретизувала їхню суть). І пообіцяла зробити більш справедливими правила проведення валютних аукціонів. Можливо, всі нюанси будуть роз'яснені під час зустрічі з журналістами, яку нацбанківці призначили на ранок 12 листопада», - йдеться в матеріалі.

Видання зазначає, що фінансисти, які вже знають, що таке різке падіння платежів за валютними кредитами (переживали його разом з позичальниками і під час падіння гривні з 5 грн/$ до 8 грн/$, і з 8 грн/$ до 12 грн/$), почали до нього поступово готуватися. «Прострочення там уже є. Компанії та люди позакидали нам на початку листопада гривню для купівлі долара і внесення його в рахунок погашення за валютними кредитами. Долара на міжбанку не було - дефіцит, і ми, звичайно ж, їм нічого не купили і кредити не погасили. Так що тепер починаються конфлікти: ми говоримо про прострочення за валютними кредитами, а вони нам: «Ми давали вам гривню і доплачувати за новим курсом не збираємося, і так грошей немає». Тому в деяких банках знову почалися конвертації і реструктуризації кредитів», - розповів скарбник одного київського банку.

У п'ятницю валютні кредити пропонували конвертувати по 15 грн/$, у понеділок - 15,50 грн/$, а у вівторок - по 16 грн/$. Щоправда, деякі банки, боячись тотальних кредитних неплатежів, навпаки, йшли на поступки і пропонували пільгові курси. «Фінансисти зацікавлені, щоб цей позичальник усе-таки повертав гроші. Якщо клієнт хоче погасити позику, то йому можуть дати курс навіть 12-13 грн/$», - повідомив Ігор Львов. Але найчастіше такі пільги надають лише тим, хто достроково виплачує відразу всю суму позики.

Свіжої статистики Нацбанку про кількість валютних позичальників в Україні зараз немає. Тільки станом на червень: на той момент у нашій країні було всього видано 298 тис. валютних кредитів. Іпотечних договорів укладено 87,091 тис. на еквівалент 46 млрд грн. З них житлових іпотек десь 64 тис. (на еквівалент 26,4 млрд грн). Це та нерухомість, яку родини купували для життя, а не випадки, коли скуповувалося по 4-5 квартир під здавання в оренду або перепродаж.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

66