На непідконтрольну українській владі територію Луганської та Донецької областей готівкові кошти не завозиться. Про це Forum'у повідомили в управління зв'язків з громадськістю та ЗМІ АТ «Ощадбанк», відповідаючи на інформаційний запит.

«Згідно з постановою НБУ № 466 банкам заборонено проведення фінансових операцій на територіях Луганської та Донецької областей, непідконтрольних владі. Однак регулятором не встановлено заборону на консультування клієнтів і надання інформаційних послуг», - роз'яснили Forum'у.

Також, в «Ощадбанку» зазначили, що на цю територію не доставляються готівкові кошти.

«Ще раз підкреслюємо, що на територію, яка не контролюється українською владою, готівка завозиться», - йдеться в повідомленні.

У той же час, раніше «Ощадбанк» заперечував співробітництво своїх відділень з членами НЗФ в Донецькій та Луганській областях, проте зазначав, що частина відділень працює у режимі скороченого переліку операцій.

«На території, які не контролюються українською владою, готівка завозиться. Є частина відділень, які працюють у режимі скороченого переліку операцій. Їх робота обґрунтована необхідністю виконання певних соціальних функцій, покладених українською державою», - йшлося в повідомленні банку.

У прес-службі повідомили, що все це робиться згідно з чинним українським законодавством, а також нормативними документами Національного банку, в тому числі, згідно з постановою №435 з організації роботи банківської системи в надзвичайному режимі.

Крім того, ЗМІ пишуть про те, що призначений самопроголошеною ДНР мер Донецька Ігор Мартинов закликає донеччан сплачувати рахунки за комунальні послуги в «Ощадбанку», запевняючи, що проблем з оплатою не виникне, повідомляв «Взгляд».

Співробітники «Ощадбанку» на територіях самопроголошених ДНР та ЛНР визнають, що готівка сюди не завозиться ще з серпня. Але щодо решти банк функціонує в колишньому режимі, і співробітникам навіть доплачують за роботу в надзвичайних умовах.

«Обходимося готівкою від обороту, - розповіла співробітниця «Ощадбанку» з Горлівки. - Що принесли за день, то можемо видати з каси, продати або покласти в банкомат». Вона стверджує, що «Ощадбанк» працює за домовленістю з людьми, які контролюють територію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25