Для припинення падіння гривні необхідно зняти адміністративні обмеження Національного банку України і припинити емісію. Таку думку в ході круглого столу на тему «Ситуація на валютному ринку після скасування фіксованого курсу» висловив екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко, передає кореспондент ForUm'у.

За словами Савченка, щоб курс гривні зафіксувався на рівні 14 гривень за долар, необхідно скасувати майже всі адміністративні обмеження, наведені раніше НБУ.

«Ці обмеження призвели до того, що почали формуватися валютні ринки України поза сферою впливу НБУ. Наприклад, кілька експортерів залишають свою виручку за кордоном, і там її продають імпортерам, щоб вони здійснювали імпорт. Вони уникають адміністративного тиску і валютних ризиків. Там ринок формує курс. Є також готівковий ринок на вулиці, за межами України - у Варшаві, в Росії, в Лондоні. Своїми діями ми витісняємо організований ринок», - пояснив експерт.

Крім того, Савченко підкреслив необхідність припинення емісії гривні.

«Потрібно припинити емісію, яка не забезпечена товарною масою. Коли йде рефінансування комерційних банків у сумі понад 100 мільярдів (доларів - Ред.), а ці банки не нарощують кредитні портфелі для розвитку економії, а звужують їх, і коли ВВП падає, то це означає, що нові гроші не мають під собою товарного інвестиційного забезпечення. Вони йдуть тільки на вирішення фінансових проблем банків, людей, котрі забирають гроші з депозитів тощо», - пояснив експерт.

Савченко також зазначив необхідність припинення емісії для вирішення проблем НАК «Нафтогаз України» і Міністерства фінансів.

«Насправді це навіть складніше, ніж припинити всі адміністративні обмеження щодо гривні. Але «Стоп емісії» - це початок економічних реформ», - підсумував експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

143