Тристоронній формат Контактної групи по врегулюванню ситуації на сході України поки що є єдиним прийнятним форматом для розмови з представниками самопроголошених Донецької та Луганської народних республік, заявив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Ті переговори, які проходили у рамках тристоронньої консультативної групи - це поки що єдиний прийнятний формат для розмови з представниками так званих ДНР і ЛНР. Тому про перегляд цього формату мова не йде», - сказав Кулеба.

При цьому посол з особливих доручень МЗС відзначив відсутність необхідності в перегляді досягнутих у Мінську домовленостей, підкресливши, що на цьому наполягають представники ДНР і ЛНР, які досягнуті домовленості постійно порушують.

«Потрібно переглядати Мінські домовленості? Треба розуміти, що в принципі будь-яка домовленість не є недоторканною. Але в даний час передумов для перегляду Мінських домовленостей ми не спостерігаємо. Треба виконувати те, про що домовились, а не постійно домовлятися, порушувати, як це роблять ДНР і ЛНР, а потім вимагати знову щось переглядати. Це шлях в нікуди», - підкреслив Кулеба, повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на ефір телеканалу «112».

Відзначимо, що раніше керівництво самопроголошених ДНР і ЛНР відмовилося від участі в консультаціях у Мінську і призначило туди представників, пояснивши це відсутністю на переговорах офіційних осіб з боку Києва. «Ми призначили спеціального представника з тих міркувань, що українська сторона не присилає безпосередніх представників влади, а присилає Леоніда Кучму», - заявив голова верховної ради ЛНР Олексій Карякін.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Петро Порошенко і віце-президент США Джозеф Байден у ході телефонної консультації констатували відхід від реалізації Мінських домовленостей.

5 вересня у Мінську на переговорах Контактної групи між представниками України, Росії, самопроголошених ДНР і ЛНР з участю ОБСЄ підписано протокол про припинення вогню на Донбасі з 18:00 5 вересня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом