Президент України Петро Порошенко провів зустріч з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу, в ході якої закликав Туреччину посилити співробітництво щодо захисту прав кримських татар, повідомили ForUm'у в прес-службі Глави держави.

Президент підкреслив, що не можна робити паузу у двосторонньому співробітництві. Співрозмовники домовилися, що наступне засідання Стратегічної ради пройде у Києві на початку наступного року за участю Президента України Петра Порошенка і Президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Міністр закордонних справ Туреччини в свою чергу заявив, що його країна підтримує мирний план Порошенка щодо врегулювання ситуації на Донбасі. «Хочу підтвердити нашу повну підтримку територіальної цілісності України. Ми ніколи не визнаємо незаконну анексію Криму», - зазначив турецький міністр.

Порошенко також відзначив важливість позиції Туреччини на міжнародній арені, зокрема, в міжнародних організаціях. «Справа, над якою ми працюємо, - це стратегія, яка повинна реінтегрувати окуповані території, включаючи створення зони вільної торгівлі, проведення місцевих виборів. Ми шукаємо підтримки цієї стратегії серед інших міжнародних партнерів», - підкреслив Президент України. Він також закликав посилити співпрацю для захисту прав кримськотатарського народу. Він нагадав, що лідерам кримських татар Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову все ще заборонено в'їзд до Криму.

Зі свого боку глава МЗС Туреччини подякував президенту України за підтримку кримських татар. Він також повідомив про готовність Туреччини стати учасником конференції донорів та інвесторів для України, яка відбудеться на початку наступного року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом