Військова прокуратура Південного регіону України 7 листопада повідомила про підозру командиру роти 5-го батальйону територіальної оборони «Прикарпаття» у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 402 (Непокора), ч. 2 ст. 404 (Опір начальству) КК України.

Про це повідомляє Управління по зв'язках з громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

В цей же день суд задовольнив клопотання прокурора про застосування запобіжного заходу щодо підозрюваного у вигляді утримання під вартою в слідчому ізоляторі строком на два місяці з визначенням застави.

«Слідством зібрано достатньо доказів того, що вказаний військовослужбовець спільно з групою підлеглих відкрито і навмисне відмовився виконати письмовий наказ командування про повернення підрозділу до виконання обов'язків військової служби в зоні АТО», - йдеться в повідомленні.

Крім цього, продовжуючи чинити опір начальству, він віддав наказ підлеглим вчинити насильство щодо представників Військової служби правопорядку із застосуванням зброї, після чого самовільно відбув з підрозділом до місця постійної дислокації в Івано-Франківську область.

При незаконному переміщенні з місця виконання бойового завдання в зоні АТО в Івано-Франківськ військовослужбовці зазначеного батальйону, крім штатного озброєння, вивозили без всякого оформлення та обліку гранатомети, гранати та інші боєприпаси, походження і місце отримання яких військовослужбовці підрозділу пояснити не змогли.

Наразі військова прокуратура Західного регіону розслідує ще п'ять кримінальних проваджень стосовно п'яти військовослужбовців батальйону «Прикарпаття», які не прибули до місця служби. В діях чотирьох з них є ознаки злочинів, передбачених ч. 1 ст. 402 (Непокора), і одного - 1 ч. ст. 407 (Самовільне залишення місця служби) КК України, на підставі чого їм оголошено про підозру. Місцеперебування інших встановлюється.

Нагадаємо, батальйон «Прикарпаття» у складі 421 людини відправився в зону АТО на початку липня.

Батальйон був виведений із зони АТО до місця відновлення боєготовності за рішенням начальника Генерального штабу - головнокомандувача Збройних сил України, заявили в Івано-Франківській обладміністрації, посилаючись на офіційний лист РНБО.

Вночі 29 серпня батальйон прибув із зони АТО на місце постійної дислокації в селище Делятин Надвірнянського району, 15 бійців батальйону, що  залишалися в зоні АТО, 31 серпня повернулися додому.

3 вересня командир батальйону Віталій Комар був затриманий і доставлений до військової прокуратури Південного регіону, а згодом заарештований на два місяці за дезертирство. Таку міру запобіжного заходу обрав Приморський суд м. Одеси. Проти бійців батальйону «Прикарпаття» ведеться досудове розслідування у зв'язку із залишенням ними бойових позицій під Іловайськом.

Після цього в Івано-Франківській області зібрали заставу в 300 тис. грн для звільнення з-під варти комбата. 8 вересня Апеляційний суд Одеської області звільнив Комара з-під арешту під заставу в 60 тис. грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом