Україна отримує реверсом близько 30 млн куб. м газу на добу. Про це, як повідомили Forum'у у Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ, повідомив тимчасовий виконувач обов'язків заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Колупайло на брифінгу.

«У нас на сьогодні стабільні надходження газу реверсом в обсязі 30 млн кубометрів на добу», - зазначив Колупайло.

Зокрема, за його словами, минулого тижня вдалося вийти на рекордний показник реверсу через Словаччину.

«Ми отримали зі Словаччини рекордні обсяги реверсу - 30,9 млн куб. м газу за планових 27 млн куб. м газу за рахунок вдосконалення системи подачі. Була спільна робота фахівців «Укртрансгазу» та наших словацьких партнерів, у результаті чого ми поліпшили пропускну здатність», - зазначив т. в. о. заступника голови правління «Нафтогазу».

При цьому він зазначив, що Україна купуватиме природний газ у Російської Федерації лише в необхідних їй обсягах: «На сьогодні ми будемо купувати у Росії газ в міру необхідності».

Колупайло зазначив, що, починаючи з 2004 року, в Україні спостерігається тенденція скорочення споживання газу. «Якщо у 2004 році ми споживали 75 млрд кубометрів газу, то станом на 2013 рік ми використовували 50,4 млрд», - заявив він.

Чиновник додав, що НАК «Нафтогаз України» спільно з Держенергоефективності, Мінрегіоном та Міненерговугілля вживає заходів з енергоефективності та енергозбереження.

«Однак обсяг споживання газу в країні ще перевищує добовий ліміт, особливо у промисловості», - резюмував Колупайло.

Нагадаємо, 6 листопада Словацьким транзитним коридором природний газ надходив до України в обсязі 26,4 млн куб. м щодоби, за винятком 28 жовтня, коли був встановлений рекорд - 30,4 млн куб. м/добу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42