ПАТ «Укргазвидобування» заявляє про загрозу припинення своїх потужностей у зв'язку з вимушеним накопиченням продукції через неможливість її реалізації. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

«ПАТ «Укргазвидобування» заявляє про критичну ситуацію, що склалася у зв'язку з вимушеним накопиченням продукції через неможливість її реалізації. Уже зараз на всіх підприємствах резервуарні парки майже повністю заповнені. Щоб уникнути вимушеної зупинки потужностей, керівництво компанії звертається до Міненерговугілля і Мінекономрозвитку з проханням сформувати або затвердити новий склад аукціонного комітету, який здійснює загальне керівництво і контроль за організацією та проведенням аукціонів з продажу скрапленого газу», - йдеться в повідомленні.

Як заявляють у компанії, критичною для неї є дата 11 листопада, коли має бути прийняте рішення щодо роботи аукціонного комітету.

Так, в «Укргазвидобуванні» підкреслили, що якщо ситуація не стабілізується, то з 15 листопада компанія змушена буде прийняти рішення про зупинення роботи Юліївської УКПГ та переведення на інший технологічний процес Тимофіївської УПВВ, в результаті чого буде втрачатися близько 130 тонн СПБТ щодоби.

«Якщо тенденція з реалізацією продукції збережеться, то вже з 24 листопада «Укргазвидобування» буде змушене зупинити роботу Яблунівського ВПГ, після чого недоотримання СПБТ збільшиться на 175 т за добу, що складе загалом 4,53 млн грн втрат кожного дня. 30 листопада під загрозою зупинки опиниться ТЦСК Базилівщина, що призведе до зупинки видобувних промислових підприємств, які, своєю чергою, є основними «донорами» видобутку природного газу в Україні», - додали у компанії.

4 листопада «Укргазвидобування» змушене було скасувати раніше запланований аукціон з продажу скрапленого газу, який мав бути проведений на майданчику «Української універсальної біржі». Причиною відміни торгів стало набуття чинності постанови Кабінету Міністрів України №570, яка передбачає, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі спільно з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України повинні затвердити персональний склад аукціонного комітету з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку та скрапленого газу. Однак станом на сьогодні новий комітет не сформований і не затверджений, а легітимність дій старого не підтверджена.

Нагадаємо, Україна з початку опалювального сезону скоротила запаси природного газу у своїх підземних сховищах на 6,5%, або на 1 млрд 89,12 млн куб. метрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

53