Державний бюджет України при купівлі одного мільйона тонн вугілля з ПАР, за попередніми оцінками, отримує збиток на суму понад  мільярд гривень. Про це в коментарі Корреспондент.net повідомив член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Чотири місяці уряд не може назвати ціну на вугілля для теплових електростанцій - вона ще досі не названа. Спочатку говорили, що це 86 або 91 долар. А потім, як виявилося, - це 115 доларів, включаючи ПДВ, доставку та розвантаження. Але в цю суму ще увійдуть 5-10 доларів, доставка по Україні. Тому 120-125 доларів - реальна ціна африканського вугілля», - пояснив експерт.

Таким чином, за словами Корольчука, закупівля одного мільйона тонн вугілля в ПАР буде коштувати 400 мільйонів гривень, до цієї суми треба додати ще дотації, які держава виплачує шахтам Донбасу - сума збитків держбюджету, за словами експерта, складе понад мільярд гривень.

Водночас Корольчук вважає, що в нинішніх умовах обійтися без імпорту вугілля не є можливим і абсолютна відмова від фінансової підтримки шахт Донбасу створить ще дві проблеми.

«Перша - це зниження і так катастрофічно низького рівня довіри з боку населення вугільних регіонів Донецька і Луганська (що Київ де факто не контролює) до влади України. Друге - це крок до додаткової енергетичної залежності від імпорту вугілля, крім залежності від газу і ядерного палива», - додав експерт.

Як раніше повідомляв ForUm, Україна має намір в період з жовтня 2014 року по січень 2015 року імпортувати з Південної Африки на 250 тис. тонн вугілля щомісяця.

У ніч на четвер, 23 жовтня, судно з вугіллям з Південно-Африканської Республіки прибуло в Іллічівський порт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

18