Україна виступає за докорінну реформу системи ООН, зокрема Ради Безпеки. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі 5 каналу.

«Нам потрібна докорінна реформа системи ООН, зокрема Ради Безпеки. Ми не можемо дозволити, щоб у двадцять першому столітті, звичаєве право вето мала країна, яка здійснила акти агресії проти іншої держави. Я кажу про Україну не тільки в тому сенсі, що це країна, яку ми представляємо в ООН, я кажу про систему міжнародних відносин. Оскільки ми повинні жити за правилами. Якщо в цьому світі правил немає, то на нас чекає хаос», - цитує главу зовнішньополітичного відомства «ЛігаБізнесІнформ».

За словами Клімкіна, нині є багато країн, які прекрасно розуміють, що така реформа потрібна, що не можна залишити Росії право вето, право вето постійних членів Ради Безпеки має бути обмежене, деякі навіть говорять про колективне право вето. «Але пробити це досить складно», - визнав міністр.

«Зараз ми думаємо про скликання конференції високого рівня, у нас будуть ініціативи, в тому числі у рамках ООН, яким чином зменшити ризики, яким чином запобігти втягуванню і переміщенню через кордон зброї та військ, яким чином зміцнити режим контролю над озброєннями, яким чином зміцнити заходи довіри. Для цього потрібна воля більшості членів ООН і над цим ми працюємо», - підсумував глава МЗС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом