Четвертий місяць гірники пишуть листа до Президента, в Кабмін, оббивають пороги високих кабінетів, навіть встигли помітингувати з товаришами по нещастю з профспілок атомників та машинобудівників під стінами Кабміну 14 жовтня - все даремно. П'ять шахт Дзержинська (35-тисячне місто за 55 км на північ від Донецька) дають 60% всього бюджету міста. З серпня більше чотирьох тисяч тутешніх працівників не отримали ні копійки. Люди впевнені - їхні підприємства штучно зупинили. Про це пише «КП в Украине».

З 1 серпня чотири шахти ДП «Дзержинськвугілля» (ім. Дзержинського, Північна, Південна, Торецька) й одна приватна імені Святої Матрони Московської фактично працюють лише на підтримання життєзабезпечення - відкачування води і т. д.

«Весь цей час працівники - ГРОЗи, прохідники, вибійники і т. д. перебувають у безоплатних відпустках, хоча за законом протягом року має бути не більше 15 днів відпустки без утримання», - обурені в Профспілці працівників вугільної промисловості України.

Біда в тому, що основний спосіб видобутку вугілля на цих шахтах - буро-вибуховий, тобто необхідна вибухівка. Раніше її замовляли на Донецькому казенному хімічному заводі, Красному Лучі та Шостці Сумської області. Перші два джерела зі зрозумілих причин тепер недоступні.

«Зі згоди Мінпаливенерго ми знайшли нових постачальників, у Павлограді та Польщі, уклали договори, але в МВС та Міноборони не хочуть погоджувати маршрут доставки, посилаючись на заборону постачання вибухових речовин у Донецьку та Луганську область у зв'язку з АТО, - ввів у курс справи голова Дзержинського теркому профспілки працівників вугільної промисловості України Василь Щербань. - Ситуація парадоксальна, адже з 21 липня місто перебуває повністю під контролем української влади».

Фактично з п'яти шахт вугілля зараз видобувають лише на одній - ім. Дзержинського. Але це крапля в морі - 150-200 тонн на добу за потужності 800 тонн. Пальне марки Ж і К (жирний і коксівне) на складах не залежується і відразу ж розходиться на меткомбінати Дніпропетровської області. У той же час людям, які його добувають у таких умовах, доводиться все тугіше і тугіше затягувати паски.

«Можна сказати в місті зараз зріє справжній голодний бунт. Працівників та їхні родини повністю залишили без засобів до існування. На останньому зібранні люди скаржилися, що у них вже відключають світло, опалення за несплату, банки погрожують штрафами за прострочені платежі за кредитами, - розповідає Щербань. - Тут пряме порушення ст. 113 КЗпП України, де прописано, що в разі вимушеного простою підприємства не з вини працівників, їм мають виплатити 2/3 тарифної ставки. Виходячи з цього, за вересень шахтарям заборгували 7,5 мільйонів грн, за жовтень - 9,5 мільйонів гривень».

У понеділок, 10 листопада, вугільники і мер Дзержинська їдуть до Києва на чергову зустріч з Міністром енергетики. Везуть листа-звернення з підписами 3 тисяч гірників, серед яких є і Герої України, і кавалери «Шахтарської слави», заслужені шахтарі України.

«Шахтарі завжди були аполітичні, ми трудова каста. Але ситуація нині така, тільки сірник піднеси», - зазначили в місцевому теркомі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38