Вчора Національний банк України знизив курс гривні до долара до нового історичного мінімуму в 13,95 USD / UAH. НБУ знадобилося понад два місяці, щоб оновити антирекорд національної валюти - 27 серпня гривня падала до мінімуму 13,89 USD / UAH. Про це пише газета «Капітал».

Зараз валютний курс розхитали аукціони, які з 6 листопада регулятор вирішив проводити у новому форматі. За підсумками останніх двох аукціонів, продаючи в межах $ 5 млн, Нацбанк визначає так званий індикативний курс. На наступний день після аукціону при купівлі-продажу в роздробі банки можуть встановлювати курс з відхиленням 5 % від індикативного. Отже, ще за добу можна зрозуміти, яким буде курс в обмінниках на наступний день.

Другий день проведення аукціону поки не вселяє надію на стабілізацію, оскільки за два дні гривня девальвувала щодо долара відразу на гривню. Учора в обмінниках банків ціну продажу доларів встановлювали на рівні близько 14,2 USD / UAH. Разом з офіційним курсом гривня подешевшала на чорному ринку, де за долар просили близько 15 грн.

Незважаючи на перші результати нових торгів, які спричинили ослаблення гривні, банкіри все ж не рекомендують робити передчасні висновки і самі не поспішають з прогнозами.

«Може бути тенденція зростання. Але наступний етап - це оптимізація курсу до тієї величини, яка буде сприяти тому, щоб експортери заводили валюту в країну», - говорить подання Укргазбанку Сергій Мамедов.

Поки ж, за його словами, експортери займають вичікувальну позицію. Імпортери також не поспішають з покупкою, розуміючи, що курс 14 USD / UAH і вище є необґрунтованим для проведення операцій, зазначив Мамедов. «Зараз все переглядають свої плани на купівлю валюти. Ми спостерігаємо скорочення попиту», - додав він. При цьому сформувався попит на валюту в роздробі, який банки не можуть задовольнити через припинення аукціонів для підкріплення кас банків і несуттєвих операцій на міжбанку.

Вся надія на експортерів. Багато з них, орієнтуючись на новий курс, готові виходити з валютною пропозицією в легальні операції, говорить старший радник Альфа-банку Роман Шпек. «Рано чи пізно це станеться. Гривню очікує зміцнення. Але очікувати, що в Україні тільки за рахунок збільшення торгів на міжбанку долар буде слабшати, коли він в усьому світі міцніє, також не варто. Не тільки резервами сильна валюта, але також станом економіки та інвестиційного клімату», - зазначив Шпек.

Втім, поки що, на думку президента українського товариства фінансових аналітиків Юрія Прозорова, причин для зміцнення національної валюти немає. Насамперед, як наголосив експерт, цьому не сприяє ситуація в Донбасі, на розв'язання якої була надія після президентських виборів.

У зв'язку з ослабленням гривні зростають ризики нового витку інфляції. Є ймовірність, що за підсумками року ціни зростуть більше, ніж прогнозували в уряді. За десять місяців зростання споживчих цін досягло 19 %, повідомила вчора Державна служба статистики. Цей показник був плановим на весь 2014 рік. Зростання споживчих цін з початку року б'є рекорди останніх років, впевнено наближаючись за підсумками 12 місяців до показників кризового 2008 р. З огляду на останні дані Держстату, є ймовірність, що зростання споживчих цін в 2014 р. стане максимальним за останні п'ять років, якщо зовсім не встановить рекорд десятиліття.

За підсумками жовтня індекс споживчих цін зріс на 2,4 %, тоді як у вересні він був 2,8 %. «Навіть без урахування зміни курсу вересень зазвичай є піковим для зростання цін, після чого традиційно відбувається зниження через сезонний фактор», - каже аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь.

Послаблення гривні, на думку співрозмовника, меншою мірою відіб'ється на цінах. «У зв'язку з тим, що в імпортерів були проблеми з покупкою доларів на офіційному ринку, вони купували на чорному, причому робили це ще в жовтні. На чорному ринку курс був таким, який зараз Нацбанк встановив. Отже, високий курс вже був закладений в ціни», - вважає Жолудь. Однак у разі подальшої девальвації зростання цін неминуче. За прогнозом МЦПД, за підсумками року інфляція може досягти 22-24 %.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

17