Національний банк України турбується про комерційні банки більше, ніж про курс гривні. Таку думку висловив Forum'у екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий, коментуючи поточну ситуацію в українській банківській системі.

«Нам потрібно повернути довіру до гривні - і це має бути метою уряду та Нацбанку»,- зазначив екс-міністр.

«У нас же виходить, що Національний банк турбується про комерційні банки, як про найдорожче в нашому суспільстві. А найдорожчим є грошова одиниця, а не самі банки. Якщо обвалювати гривню - зберегти систему не можна. Ми тільки погіршили стан банків, їхні баланси стали ще гіршими після того, як обвалили гривню нібито в інтересах банків і збереження валютних резервів. Як нам пояснював Кубів (Степан Кубів, екс-глава НБУ. - Ред), головне - це валютні резерви, а курс не важливий. У підсумку він обвалив і курс, і валютні резерви, стан банківської системи, який просто так не виправиш», - пояснив Лановий.

Експерт підкреслив, що головним інструментом для стабілізації банківської системи є повернення довіри вкладників.

«Потрібно створення потужних мотивацій для людей, щоб вони повірили в гривню, щоб надлишок грошей відкладали на депозити. Необхідно подавати сигнали про стабільність гривні, про гарантії банків, про створення резервної гривневої системи в країні, якої у нас немає, тому що немає такого централізованого порядку, який би маневрував ресурсами на користь якихось окремих кредиторських відносин. У результаті приймаються якісь адміністративні рішення, як введення керівників (від НБУ. - Ред.). А це значить - буде розпродаж активів, і банк буде ліквідований. І хтось «нагріває» на цьому руки», - пояснив Лановий.

На уточнююче запитання, чи зможе заборона на дострокове зняття депозитів стабілізувати ситуацію з відтоком депозитів, екс-міністр відповів: «Дострокове зняття депозитів - це рішення комерційного банку. І якщо вони самі спустошують свій баланс дострокової видачі депозитів, то це їхня справа. Ніхто не повинен їм допомагати. Значить, вони вирішили повністю розвалити свій бізнес, остаточно відлякати клієнтуру від себе».

Нагадаємо, екс-глава Нацбанку Сергій Арбузов у статті «Чому НБУ повинен зняти обмеження з валютного ринку», опублікованій у «Форбсі», написав, що Нацбанк знову повернувся до політики фіксованого курсу, однак сумнівні експерименти на валютному ринку дорого обійшлися економіці. Ціна помилки Нацбанку - двозначна інфляція, яка найсильніше б'є по найменш соціально захищених верствах населення.

На його думку, зараз безглуздо шукати винних. Хоча, підкреслює екс-глава НБУ, аналіз помилок необхідно зробити, щоб уникнути їх повторення в майбутньому. Уряду і НБУ, за словами Арбузова, потрібно зосередитися на стабілізації валютного ринку, заспокоївши, насамперед, населення і давши бізнесу реальний індикатор вартості валюти, який, згідно з проведеними розрахунками, цілком може відповідати 12-12,5 гривні за долар.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

90