НАТО готує створення нового підрозділу швидкого реагування для захисту від загрози з Росії. Про це заявив головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Північній та Східній Європі генерал Ганс-Лотар Домрезе в інтерв'ю німецькому виданню Die Welt, опублікованому в п'ятницю, 7 листопада.

За словами німецького генерала, до цього Альянс проводив великі навчання із залученням від 25 до 40 тисяч військовослужбовців лише у західних країнах - членах НАТО.

«Однак я можу собі уявити, що в майбутньому ми будемо проводити такі навчання і в Східній Європі, і в балтійських країнах», - підкреслив Домрезе, повідомляє Deutsche Welle..

Ці плани значною мірою є реакцією на дії Москви.

Як зауважив німецький генерал, в Альянсі не очікували анексії Криму і порушення Росією численних міжнародних норм, а також переконалися, що президент Росії Володимир Путін зробив російську армію більш боєздатною.

Відповідно, багато східноєвропейських країн - членів Альянсу відчувають загрозу, пояснив Домрезе. Навчання, проведені на початку вересня у Латвії, повинні були дати сигнал Росії, що Альянс готовий захищати територіальну цілісність своїх партнерів.

Для відсічі можливої загрози в Альянсі планують створити підрозділ швидкого реагування, який налічуватиме від п'яти до семи тисяч військовослужбовців і стане своєрідним «наконечником» сил НАТО, зазначив генерал Домрезе. Цей підрозділ має бути готовий до участі в діях на певній території в строк від двох до п'яти днів. Його повинні створити вже у 2015 році, коли планується участь підрозділу в декількох навчаннях.

За словами Домрезе, брати участь у формуванні підрозділу будуть не всі члени Альянсу, а лише ті, «які мають необхідне високотехнологічне обладнання і, відповідно, вишколених солдатів», орієнтовно - від шести до десяти країн. Зазначений підрозділ повинен також мати достатній повітряний флот для швидкого перекидання. Існуючі підрозділи швидкого реагування НАТО генерал назвав «дуже повільними». І в той же час підкреслив, що створення нового підрозділу коштуватиме країнам-членам чималих грошей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

24