В Україні спекулянти можуть збільшити курс долара до необґрунтовано високого рівня. Таку думку Forum'у висловив економіст Борис Кушнірук.

«У випадку з пониженням офіційного курсу зіграли роль кілька чинників. Один із них: НБУ зіткнувся з великою критикою як усередині країни, так і з боку міжнародних партнерів подібних адміністративних обмежень через збільшення спекулятивної складової», - сказав Кушнірук.

При цьому експерт зазначив, що є прихильником нинішньої фіксації курсу регулятором.

«Зараз спекулянти можуть загнати курс долара до невиправдано високого рівня, що вдарить по економіці. Потрібно розуміти, що йде війна, тому варто усвідомлювати необхідність адміністративних обмежень. У звичайній ситуації спекулятивна складова показує слабкі місця ринку, можливі тренди. Але зараз у нас і так йде негативний тренд, пов'язаний з війною. Ще раз нам його вказувати не потрібно. В нинішніх умовах спекуляції більше являють собою мародерство. Зупинити це практично неможливо. Адже у нас слабка економіка і непередбачена ситуація на сході», - пояснив він.

Кушнірук зазначив, що в разі запровадження воєнного стану у НБУ було би більше підстав вводити жорсткі адміністративні заходи.

Як раніше повідомляв ForUm, 5 листопада, Національний банк України знизив офіційний курс гривні до долара на 54 копійки - до 13,49 грн. У свою чергу, на міжбанківському валютному ринку в середу, 5 листопада, курс знизився до 14 грн/$1 - з 13,30 грн/$1 попереднього робочого дня.

Сьогодні, 5 листопада, НБУ з 14:00 послабив офіційний курс гривні майже на 46% - до 13,955672 грн/$, оновивши історичний мінімум.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом