Уряд має надати план стабілізації фінансової ситуації держави. Таку думку висловив Forum'у екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий, коментуючи поточний курс гривні.

«Наш уряд має продемонструвати план поліпшення фінансової ситуації. Що робити з банками, з вкладниками, з експортом, з поверненням валюти. Тоді, можливо, ми побачимо якусь позитивну тенденцію. Зараз же вона не проглядається», - зазначив екс-міністр.

Лановий підкреслив, що девальваційні очікування також призупиняють роботу підприємств.

«Наші підприємства втрачають міжнародні ринки. Не тільки через неконкурентоспроможність, але і через війну. Воєнна ситуація дає підстави для подальших девальваційних очікувань. Люди намагаються перевести гривню в долари і євро, і ця тенденція зберігається», - пояснив експерт.

Крім того, Лановий нагадав, що девальвація гривні в березні поточного року обумовлювалася надлишковою емісією грошових коштів.

«Хтось на цьому заробив, а вся країна почала рух вниз. Сподіваюся, цю причину керівництво Нацбанку виключило зі своїх механізмів. Тому падіння трошки сповільнилося», - підсумував екс-міністр.

Нагадаємо, курс гривні на міжбанківському валютному ринку в середу, 5 листопада, знизився до 14 грн/$1 з 13,30 грн/$1 у попередній робочий день.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

27