Дії Національного банку України провокують непередбачувані курсові коливання. Таку думку Forum'у висловив член парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, народний депутат Андрій Пінчук, коментуючи курс національної валюти.

«Позицію Національного банку й особисто глави НБУ абсолютно неможливо зрозуміти. І передбачити, які дії зробить Нацбанк, дуже складно», - заявив він.

Пінчук також додав, що сьогоднішні курсові коливання пов'язані як мінімум з двома чинниками.

«Раніше НБУ стримував курс тільки тому, що були вибори. Але курс гривні і без того був високий. Своїми діями і словами, на мій погляд, Гонтарева штучно роздуває курс. І прогнозувати, що буде далі, неможливо. За весь час існування НБУ таких дурниць не було ніколи. Сьогодні сам НБУ робить усе для того, щоб курс стрибав незрозуміло і непередбачувано», - вважає член парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності.

Крім того, Пінчук зазначив, що не вірить у можливість регулювання курсу ринком і банками. «Я в це не вірю. Таким чином ми ще більше йдемо в тіньові курси. У нашій країні ще не було такого, щоб НБУ самовіддалявся від курсу», - акцентував парламентарій.

«Знову ж, курс впливає на все. Якщо дорожчає курс долара, потім, як наслідок, підвищується ціна на енергоресурси, послуги ЖКГ та багато іншого. Дорогий долар вигідний експортерам. Але й експорт у нас серйозно впав, оскільки на сході просто нічого не працює. А прості люди продовжують ставати біднішими. Не хочеться вірити, але єдиний логічний висновок можна зробити: курсова політика - це політична воля не українських фінансових інститутів. Можливо, Захід диктує такі умови роботи», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом