Курс євро у ході торгів на Московській біржі вперше в історії піднявся над психологічно важливою позначкою в 57 рублів. На максимумі вартість євро піднялася до 57,1275 руб., що майже на рубль вище від рівня закриття вчорашніх торгів.

Одночасно з цим курс долара на біржових торгах досяг нового історичного максимуму, піднявшись до позначки в 45,6225 рубля.

«Ніяких особливих драйверів на ринку немає. Падіння рубля триває за інерцією, немає великих обсягів ні на купівлю, ні на продаж валюти. Найімовірніше, волатильність - 30-40 коп. всередині дня - стане звичним явищем для російських валютних торгів», - зазначає заступник директора інвестиційно-торговельного департаменту «Абсолют банку» Андрій Зайцев.

У свою чергу, заступник начальника аналітичного управління банку «Зеніт» Володимир Євстіфеєв вважає, що падіння рубля спричинене рішенням Центробанку фактично припинити підтримку російської валюти, змінивши накопичені інтервенції на одноразові і щоденні, повідомляє «РБК».

«Поточна ситуація в корені відрізняється від подій 2008-2009 років, коли регулятор міцно стояв на підтримку рубля. Зараз у Центробанку недостатньо валютних резервів, для того щоб зупинити ослаблення рубля й одночасно зберегти суверенний рейтинг на інвестиційному рівні. Крім того, бюджетна політика також має підтримку від ослаблення російської валюти, особливо в умовах падіння нафтових котирувань. Таким чином, перехід ЦБ РФ до ще більш «вільного» рубля, з одного боку, позбавляє регулятора одного з важелів управління інфляційними процесами, а з іншого - дозволяє припинити витрату резервів, які живили переважно спекулятивні ринкові стратегії», - пояснив Євстіфеєв.

Напередодні ЦБ повідомив, що не має наміру витрачати в ході валютних інтервенцій, які підтримують рубль, понад $350 млн на добу, при цьому в разі витрати цих $350 млн межі коридору будуть автоматично підніматися на 5 копійок. Сьогодні Банк Росії оголосив про підвищення меж валютного коридору на 5 копійок - до відміток 39,6-48,6 рубля.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

20