Національний банк України усунувся від процесу утримання курсу гривні. Таку думку висловив Forum'у голова Комітету економістів України Андрій Новак, коментуючи дії регулятора у напрямі регулювання курсу національної валюти.

«Будувати прогнози зараз - неможливо. Тому що немає основної бази для прогнозування, а саме - офіційної політики і стратегії регулятора. НБУ самоусувається від процесу, оголошуючи вільне плавання. В наших умовах воно дасть тільки вільне падіння курсу гривні», - зазначив Новак.

За словами експерта, курсова політика регулятора за поточних умов повинна бути жорсткою.

«Те, що позавчора глава НБУ (Валерія Гонтарева - Ред.) заявила, що Нацбанк буде дотримувати політики так званого плаваючого курсу, це не політика. Тому що в сьогоднішніх військово-політичних та економічних умовах дотримувати принципів «вільного плавання» означає забезпечувати вільне падіння курсу гривні. У таких кризових моментах Нацбанк як єдиний регулятор повинен діяти жорстко, адміністративними і ринковими методами», - пояснив економіст.

Найбільш правильним рішенням, на думку Новака, було би введення валютного коридору.

«Зараз більш правильною була би політика валютного коридору в бік зміцнення курсу гривні від сьогоднішніх показників. Тобто - встановити валютний коридор 12-12,5 (гривень за долар - Ред.), оголосити це офіційною стратегією НБУ. У цьому разі комерційні банки, які нині притримують валюту, побачивши таку офіційну стратегію регулятора, зрозуміли б, що іноземна валюта скоро дешевшатиме, і тоді банкам немає сенсу притримувати її, вони почали б видавати її на ринок», - пояснив експерт.

«Таким чином, на ринку з'явилося багато валюти і ми б отримали не тільки стабілізацію, а й зміцнення», - підсумував Новак.

Нагадаємо, на брифінгу 3 листопада глава НБУ заявила, що Національний банк України має намір залишитися на ринку для стабілізації курсу гривні.

Курс гривні на міжбанківському валютному ринку в середу, 5 листопада, знизився до 14 грн/$1 з 13,30 грн/$1 попереднього робочого дня.

Яніна Ткачук

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

45