Найближчим часом ринковий курс гривні буде опускатися. Про це в коментарі ForUm'у повідомив головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

«Ринковий курс якийсь час буде опускатися, оскільки при фіксованому курсі, не підкріпленому інтервенціями, утворився відкладений попит на валюту. Наскільки я розумію логіку НБУ, поступово прибираючи валютні обмеження, вони сприяють тому, щоб цей відкладений попит поступово реалізовувався на практиці», - сказав Шапран.

На його думку, НБУ намагається заощадити золотовалютні резерви.

«Очевидно, НБУ не хоче витрачати валютні резерви на масштабні інтервенції і закривати повністю цей відкладений попит інтервенціями. Звідси ми бачимо падіння гривні. Але на руку НБУ грає кілька факторів: великий врожай, частина якого буде спрямована на експорт, і той факт, що падіння ВВП буде кращbv, ніж очікувалося.

Дані третього кварталу показали, що економіка України падає більш повільними темпами, ніж очікувалося. Тому до кінця року можна очікувати вирівнювання ситуації на валютному ринку. Але питання в тому, на якому рівні зафіксується курс. Це вже залежить від дій НБУ», - зазначив фінансист.

Також він порекомендував регулятору ввести мораторій на дострокове зняття депозитів, оскільки відтік грошей з банків - це один з факторів підвищення попиту на валюту.

Нагадаємо, що Національний банк України знизив офіційний курс гривні до долара на 54 копійки - до 13,49 грн. У свою чергу, на міжбанківському валютному ринку в середу, 5 листопада, курс знизився до 14 грн/$1 з 13,30 грн/$1 у попередній робочий день.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

57