Сьогодні, 5 листопада, під час проходження паспортного контролю в московському аеропорту «Домодєдово» Вірі Савченко, сестрі утримуваної в РФ громадянки України Надії Савченко, було вручено повідомлення про заборону в'їзду в Росію до 31 грудня поточного року на підставі ст. 27 Федерального закону «Про порядок виїзду з РФ і в'їзду в РФ» (з метою забезпечення обороноздатності чи безпеки держави, або громадського порядку, або захисту населення).

Про це ForUm'у повідомили в прес-службі Міністерства закордонних справ України.

За даними відомства, Віра Савченко прибула в Москву разом з українським адвокатом своєї сестри з метою організації зустрічі з нею в місці утримання у відповідності з листом Слідчого комітету РФ.

«Присутні в аеропорту співробітники Посольства України надали співвітчизниці відповідне сприяння у поверненні на Батьківщину і отримали від неї речі для подальшої передачі Надії Савченко», - йдеться в повідомленні.

Український адвокат Савченко залишився в Москві і має намір провести зустріч в Слідчому комітеті РФ, а також відвідати утримувану в СІЗО.

«Вважаємо такий крок російської сторони повністю безпідставним і спрямованим на подальше чинення тиску на незаконно утримувану Надію Савченко шляхом грубих і демонстративних порушень її процесуальних прав, нехтування загальнолюдських потреб», - заявили в МЗС.

У контексті зазначеної ситуації Посольству України в РФ доручено направити російській стороні ноту відповідного змісту.

Як раніше повідомляв ForUm, 31-річна українська військовослужбовець льотчиця Надія Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону «Айдар» і в червні потрапила в полон до незаконних збройних формувань. 8 липня вона опинилася в воронезькому СІЗО. Савченко підозрюють у вбивстві російських журналістів ВГТРК Ігоря Корнелюка і Антона Волошина під Луганськом.

Басманний суд Москви переніс на 11 листопада засідання за скаргою захисту Савченко на призначення їй психіатричної експертизи.

Слідчий комітет Росії не бачить підстав для звільнення Савченко з-під варти.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36