Сьогодні Донецький прес-клуб, що тимчасово (сподіваюся) перебрався в Київ, скликав журналістів на прес-конференцію, присвячену проблемам відновлення житла, зруйнованого на Донбасі в результаті бойових дій. Крім журналістів, прес-клуб запросив на зустріч волонтерів, працівників зарубіжних благодійних фондів, керівника Спілки виробників будматеріалів і, природно, представників Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

На зустріч прийшли всі. За винятком чиновників з міністерства, які буквально за годину до зустрічі вирішили обмежитися відправкою прес-релізу. Що зовсім не дивно. Справа в тому, що держава Україна у відновленні зруйнованого війною житла участі не бере. Взагалі.

«Збитки Краматорська внаслідок бойових дій під час проведення АТО в грошовому вимірі становили близько 164 млн грн», - заявила наприкінці серпня 2014 року секретар місцевої міськради Катерина Воробйова.

Більшість цих збитків були спричинені взаємними обстрілом членів НЗФ і української армії. Снаряди і міни вщент рознесли в місті сотні вікон, пошкодили дахи, у багатоповерховому, приватному житловому секторі Краматорська є квартири і будинки, які повністю непридатні для подальшої експлуатації. Не кажучи вже про пошкодження трубопроводів і про асфальті, що перетворився на кашу через пересування важкої армійської техніки і воронки, залишені снарядами і мінами...

Чи допомагає як-небудь держава у відновленні всього цього розбитого добра?

- Матеріальної допомоги з держбюджету досі не було ніякої, - стримано коментує ситуацію заступник міського голови Краматорська з ЖКГ Сергій Гончаренко. - Все, що вдається збирати на мінімальне відновлення господарства, - це гроші з місцевого бюджету, плюс кошти, отримані від благодійників та спонсорів. Як можуть, допомагають матеріалами і робочими руками волонтери, в тому числі із Західної України. Руйнування в приватному секторі усуваються за рахунок самих власників...

(Для відомості: пропустивши (і продовжуючи пропускати) через себе незліченні армійські колони, Краматорськ в цьому році зміг виділити на ремонт доріг лише 60 тис. грн. Правда, надійшла субвенція з держбюджету - на 742 тис. грн. Це - крапля в морі від потреби. І згадується вчорашній діалог в Київраді, де представникам Борщагівки пообіцяли підкинути «пару мільйончиків» на ремонт асфальту, подекуди пошкодженого у дворах через прокладання нових трубопроводів...)

Аналогічна ситуація в сусідньому з Краматорськом місті Слов'янську. За інформацією заступника міського голови Тетяни Малій, «з 615 багатоповерхівок пошкоджено 224, це близько 5 тис. квартир. Не підлягають відновленню 54 (чотири будинки)». Ще складніша ситуація у приватному секторі: ушкодження різного ступеня отримали близько півтори тисячі будинків. 200 з них відновленню не підлягають.

Матеріальної допомоги від держави Слов'янськ досі так і не побачив. Місто вже давно належить до категорії дотаційних, тому все, що змогло  виділити на відновлення, - це сущі копійки. Слава богу, допомагають, чим можуть, інші міста, в Слов'янську ремонтом житла займаються волонтери та представники релігійних організацій, але все це - маленька дещиця порівняно з тим, скільки потрібно для відновлення міського господарства хоча б на мінімальному рівні.

Все, що може рекомендувати влада Слов'янська громадянам, що відновлюють житло після обстрілів за свій рахунок, - це збирати чеки, витрачені на будматеріали. В надії на те, що держава компенсує їх. Коли-небудь. Коли?..

—Українські виробники будматеріалів затоварені понад міру, — говорить президент Всеукраїнського союзу виробників будівельних матеріалів Іван Салій. — Звичайно, тут позначається і загальна криза в економіці, і рівень доходів, і війна... Але коли, як не у війну, треба будувати і відновлювати зруйноване, причому в найкоротші терміни і — що важливо — по обидві сторони фронту?!

За словами Івана Салія, «волонтерам - низький уклін, але питання відновлення зруйнованих міст - це проблема загальнодержавного рівня, і тут повинна працювати профінансована державою програма». Тільки в такому випадку, на думку експерта, «постраждале житло відремонтують, а людям повернуть віру в силу і турботу держави».

Але що ж держава? Чому не допомагає?

Допомагає. Та ще як!

На підтримку відновлення зруйнованих війною міст Донбасу уряд наштампував цілий пакет документів-намірів.

22 жовтня - Постанова № 558 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 415 та від 8 серпня 2014 р. № 369», якою дозволено направляти гроші резервного фонду держбюджету на оновлення об'єктів інфраструктури, пошкоджених (зруйнованих) внаслідок проведення АТО і вирішення питань тимчасово переміщених осіб;

16 жовтня - Розпорядження № 1002-р «Про затвердження плану заходів з організації відновлення пошкоджених (зруйнованих) об'єктів соціальної і транспортної інфраструктури, житлового фонду та систем життєзабезпечення на території Донецької та Луганської областей». Згідно з яким, «Мінрегіонів розроблено проект відповідного розпорядження, яким передбачено спрямування на вказані цілі 300 млн гривень». Проект цього розпорядження направлено на розгляд уряду;

Мінрегіонів вніс до Кабінету Міністрів проект постанови «Про відшкодування шкоди особам, які потерпіли під час проведення антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях». Цим документом передбачено затвердження порядку відшкодування шкоди особам, які постраждали під час АТО в Донецькій і Луганській областях.

Є і конкретні цифри.

І - повністю зруйнований об'єкт: 150 тис. грн і 10 тис. грн на кожного члена сім'ї за втрачене майно.

II - частково пошкоджений об'єкт, що потребує капітального ремонту: 50 тис. грн і по 5 тис. грн на кожного члена сім'ї.

III - частково пошкоджений об'єкт, потребує поточного ремонту (вікна, двері, частково сантехніка і газове обладнання): 20 тис. грн.

IV - частково пошкоджений об'єкт, що потребує заміни вікон, дверей або їх елементів: 10 тис. грн.

Ще в уряді сподіваються на закордонну допомогу. У зв'язку з чим 6 серпня випустили, знову-таки, ще одну постанову - № 385.

Ще є жовтнева новина про те, що Кабмін вирішив виділити Донеччині 50 мільйонів на ремонт комунальних комунікацій. «Виділені Кабінетом Міністрів у формі субвенції 50 мільйонів 336 тисяч гривень регіональна влада спрямує на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт об'єктів комунальної власності, які постраждали або були зруйновані під час бойових дій. Зокрема, мова йде про відновлення систем водопостачання та водовідведення», - повідомляє прес-служба Донецької обласної адміністрації.

Але грошей - грошей як не було, так і немає!

На нараді РНБО 4 листопада Президент Петро Порошенко заявив, що терміни проведення тендерів в Україні, у тому числі на закупівлю будматеріалів для відновлення зруйнованого війною житла, потрібно скоротити до одного місяця.

— Який місяць?! — обурюється Іван Салій. — Кінець осені на дворі, йде війна, людям ніде жити! Приберіть з системи корупціонерів - і ці питання можна і потрібно вирішувати за два дні!

Так, зима вже зовсім близько. І можна бути впевненим: разом з надіями на допомогу з боку держави у зруйнованих квартирах і будинках Краматорська, Слов'янська та безлічі інших донбаських містечок і сіл з кожним днем тане почуття істинного патріотизму і віри в те, що рідна країна — не підведе і не кине...

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

145