На сьогоднішній день в України поки що немає потреби у закупівлі російського газу. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, в коментарі журналістам повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан.

«Згідно з підписаними протоколами та угодами між НАК «Нафтогаз» і ВАТ «Газпром» ми можемо купувати будь-які обсяги газу, починаючи з будь-якої дати, провівши передоплату на будь-які обсяги», - сказав він.

Тому, за його словами, Україна буде закуповувати газ за необхідності. Однак коли може виникнути така потреба в найближчій перспективі, міністр не уточнив.

Зараз, як зазначив він, в Україні досить комфортний температурний режим. «Йде потепління. Можливо, такої необхідності, щоб купувати газ сьогодні, немає. Будемо в залежності від потреб заявляти ті обсяги, які необхідні, і закуповувати їх», - сказав він.

«Приплачувати і закуповувати будемо для того, щоб покривати ті піки споживання газу, які будуть виникати в результаті зниження температури. Сьогодні головне завдання - це все-таки здійснювати економію газу», - резюмував Продан.

Як раніше повідомляв ForUm, у ніч на п'ятницю, 31 жовтня, в Брюсселі були підписані базові умови поставок російського газу Україні в листопаді-березні та умови реструктуризації існуючої заборгованості, оформлені в тристоронньому протоколі.

НАК «Нафтогаз України» перерахував ВАТ «Газпром» 1,45 мільярда доларів США як оплату поставлених і неоплачених раніше обсягів газу.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

53