Польська національна нафтогазова компанія PGNIG ініціювала переговори з головним постачальником газу до країни - російським «Газпромом» - про нову ціну палива для Польщі, повідомила прес-служба компанії в середу.

«PGNIG SA починає формальну процедуру переговорів. Згідно з ямальським контрактом, у разі якщо сторонам не вдасться домовитися протягом шести місяців, компанія отримає право почати арбітражну справу з цього приводу», - зазначила прес-секретар компанії Дорота Гаєвска.

Польська компанія, яка згідно з чинним до 2022 року контрактом зобов'язана щорічно купувати у «Газпрому» близько 10,3 млрд кубометрів газу, повідомила, що ініціювала переговори про перегляд ціни у зв'язку з істотною зміною умов на європейському енергетичному ринку за останні роки, передає «УНІАН».

Прес-служба зазначила, що PGNIG є одним з найбільших клієнтів «Газпрому» в Євросоюзі.

Нагадаємо, восени 2012 року PGNIG вже вдавалося домогтися від Російської Федерації знижки на поставлюване в країну паливо в межах 15-20%. «Газпром» погодився на знижку лише після того, як PGNIG в листопаді 2011 року подала на нього в Арбітражний суд у Стокгольмі, що сталося після понад року безрезультатних переговорів про зниження ціни газу.

Споживаючи щорічно близько 14-15 млрд кубометрів газу, Польща самостійно видобуває з власних родовищ менше третини необхідного їй блакитного палива.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37