Заборона на дострокове зняття депозитів — це вже перезріла для України ініціатива. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив економічний експерт, проектний менеджер «Ліги фінансового розвитку» Андрій Блінов.

«Ідея про заборону на дострокове зняття депозитів не просто вдала, а вже перезріла. Я не розумію, чому ми досі тільки говоримо про це. Все правління НБУ визнає необхідність такого заходу, а також те, що рішення, прийняті (керівництвом регулятора - Ред.) у лютому-березні, були неправильними. Зараз у НБУ визнають, що ті рішення варто міняти, але потім кажуть: ситуація змінилася і поки нічого не будемо робити», - процитував Блінов.

За його словами, в НБУ посилаються на вітчизняне законодавство.

«НБУ каже, що є Цивільний кодекс, і Центробанк не може його порушувати. Але ніщо не заважає регулятору видати постанову, яка не реєструється в Міністерстві юстиції. Вона сумнівна з юридичної точки зору, але всі виконують такі постанови», - сказав він.

Крім того, за словами економіста, НБУ може не ввести заборону, а попросити банки вводити штрафи за дострокове зняття вкладів.

Нагадаємо, що експертне співтовариство протягом останніх кількох місяців пропонує НБУ ввести заборону на дострокове зняття депозитів.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32