У вівторок, 5 листопада, банки чи не повністю згорнули продаж готівкового долара.

У відділеннях порідшали черги: вони залишалися в тих небагатьох фінустановах, де продовжували приймати гривню на рахунки з умовою обміну на валюту після закінчення терміну депозиту - через 1-3 місяці, пишуть «Вести».

«Оббігав відділення восьми банків: п'ять - на Троєщині, Оболоні та Сирці, і три - в центрі: Льва Толстого і Хрещатик. Купив лише 50 доларів, хоча потрібно для поїздки 500», - розповів виданню киянин Юрій.

Підтвердили дефіцит готівкової валюти і самі фінансисти.

«Валютний транш Нацбанку, який він продав для підкріплення кас, ми реалізували людям ще в п'ятницю. У понеділок нових інтервенцій для готівкового ринку НБУ не проводив - скасував їх, тому долара і немає. Ми працюємо на звороті: якщо люди нам здають валюту, то ми її продаємо, якщо ні - то ні», - зізнався «Вестям» заступник голови правління Укрсиббанку BNP Paribas Group Костянтин Лежнін.

При цьому голова Нацбанку Валерія Гонтарєва в понеділок заявила, що регулятор відмовляється від інтервенцій під наповнення кас, але не уточнила, чи надовго. Тому фінансисти не беруться пророкувати, коли знову обзаведуться готівковим доларом і почнуть продавати його населенню. Сподіваються тільки на одне - що після 5 листопада люди, які досі здавали готівковий долар на чорному ринку, нарешті понесуть його в банки.

Сьогодні має відбутися перший валютний аукціон Нацбанку, на якому він дозволив відійти від штучно утримуваного з вересня курсу - 12,95 грн/$. НБУ офіційно (окремим листом) підтвердив, що продасть на ньому до $5 млн, а під час майбутніх аукціонів (вони стануть щоденними) пообіцяв викидати на ринок навіть більше - $5-10 млн. Фінансисти впевнені, що вже в середу продавці долара перестануть тримати курс і він почне рости - як мінімум до 13,5 грн/$.

«Глобально курс буде вирівнюватися протягом 7-10 днів. Вважаю, котирування можуть коливатися в межах 13,5-15 грн/$», - сказав виданню перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін. А подорожчання долара виллється в його більш активний продаж - як експортерами, так і людьми.

Водночас експерти обіцяють, що на девальвацію гривні не будуть реагувати ціни, принаймні спочатку.

«Імпортери вже давно закладають комерційний курс у вартість товарів. Деякі СПДшники і зовсім вираховували свої цінники з 15 грн/$. Так що бити передчасну тривогу споживачам не варто. Думаю, що 10-відсоткове подорожчання долара не позначиться на вартості товарів на полицях - будь то одяг чи  гаджети», - запевнив «Вести» керівник проектів Асоціації експортерів та імпортерів ЗЕД Микола Ларін.

Крім цього, не працюють за 12,95 грн/$ і туроператори.

«Зазвичай закладався курс близько 14,0 грн/$, компанії підстраховувалися від валютних ризиків - робили поправку на можливу девальвацію», - пояснив «Вістям» президент Асоціації лідерів турбізнесу України Олександр Новіковський.

Обіцяють не піднімати ціни і нафтотрейдери, запевняють, що через тотальний дефіцит долара все одно купували його дорого на «сірому» ринку. «Навіть якщо курс підніметься до 13,50-14,0 грн/$, нічого з цінами на пальне не відбудеться. Адже вже зараз нафтотрейдерам знайти долар дешевше за 14,75 грн/$ дуже проблематично. І головна проблема - навіть не в курсі, а в тому, щоб в принципі знайти валюту», - розповів «Вестям» президент асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

119