Оператор газотранспортної системи Словаччини Eustream оголосив про початок процедури Open Season для збільшення постачання газу до України в реверсному режимі на 4,5 мільйони кубометрів палива за добу, повідомив РІА «Новости» представник компанії Ваграм Чугурян.

«Компанія Eustream оголошує про початок процедури Open Season для збільшення постачання газу до України в реверсному режимі трубопроводом Вояни-Ужгород на 4,5 мільйонів кубометрів газу за добу», - сказав Чугурян.

Він пояснив, що підвищення потужності газопроводу стало можливим завдяки технічним удосконаленням, проведеним на його українській частині.

Таким чином, загальний обсяг газу, що постачається до України в реверсному режимі, може з 1 січня 2015 року зрости до 31,5 мільйони кубометрів за добу (близько 11,5 мільярдів кубометрів за рік). Нині цим трубопроводом щодоби переправляється до 27 мільйонів кубометрів газу (близько 9,85 мільярда кубометрів за рік).

Нагадаємо, напередодні посол Словаччини в Україні Юрай Сівачек заявив, що політичний тиск, який чинить Росія на Словаччину, не завадить реверсу газу в Україну, тому що це вигідна комерційна пропозиція.

Реверс газу зі Словаччини в Україну почався 2 вересня після підписання меморандуму між компаніями «Укртрансгаз» і Eustream. За підрахунками експертів, реверс газу зі Словаччини може забезпечити Україну обсягами до 30 мільярдів кубометрів на рік.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом