Глава Національного банку України Валерія Гонтарева після прохання Федерації роботодавців України олігарха Дмитра Фірташа зняла низку обмежень на обмін валюти, запроваджених всього за кілька тижнів до цього, що загрожує подальшим обвалом гривні. Про це у своїй авторській колонці на сайті «Коментарі» пише економічний експерт Олександр Охріменко.

На його думку, подібні обмеження Нацбанк був змушений ввести кілька місяців тому, коли нарешті переконався, що відмова від політики фіксованого курсу, яку проводили раніше Сергій Арбузов та Ігор Соркін, поставила країну на межу виживання. Так, з кінця лютого, після зміни влади не тільки у країні, але і в Нацбанку, гривня була відправлена у «вільне плавання», що й призвело до її девальвації.

Охріменко зазначає, що вони на той момент виявилися досить ефективними. «Наприклад, імпортери, перелякані ненадійністю гривні, почали оплачувати постачання ввезеної продукції та сировини на місяці вперед, отримавши легальну можливість виводити з країни мільярди доларів», - пише експерт.

За його словами, саме проти закриття таких схем і протестував Фірташ, а разом із ним - й інші олігархи.

Експерт вважає, що Нацбанк власними руками скасував такі обмеження, незважаючи на те, що загроза девальвації залишається вкрай високою - особливо в світлі чергового відтермінування з боку МВФ з перерахування чергового траншу фінансової допомоги, вважає експерт.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

72