В Україні обмінний курс економічно необґрунтований. Про це в ході круглого столу на тему «Життя українців до і після Майдану: що змінилося в кишенях пересічних громадян?» заявив екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко.

«Курс сьогодні економічно необґрунтований. Він не відображає ситуацію в економіці. Курс встановився не в економіці, а став результатом процесів у фінансовому секторі і сформувався під впливом психологічного чинника, який втік від реалій. Ці чинники наростали й погіршували ситуацію», - сказав Яременко.

Експерт вважає винним у завищеному курсі бездіяльність регулятора.

«Курс такий, як нині, у вигляді тривалої бездіяльності НБУ і прийняття нового підходу - плаваючого курсу. НБУ прийняв це нововведення як бездіяльність протягом чотирьох місяців. Плюс політика першого глави (Степана Кубіва. - Ред.) воювати з валютними вкладами, а не з проблемою. Видали рефінансування, а потім почали боротися з рефінансуванням. Це призвело до втрати довіри до НБУ і національної валюти. Зараз треба вживати непопулярних заходів, які не можуть бути застосовані НБУ, оскільки вони суперечать рекомендаціям МВФ», - пояснив він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

71