Парламент Угорщини прийняв у понеділок, 4 листопада, закон, що дозволяє вести прискорене будівництво газопроводу «Південний потік» в обхід правил ЄС. Документ підтримала правляча партія ФІДЕС прем'єр-міністра країни Віктора Орбана.

Новий закон дозволяє будівництво газопроводу в тому числі і тим компаніям, які не мають відповідної ліцензії, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на агентство dpa.

На думку експертів, прийнятий документ розрахований на угорсько-російську проектну компанію, яка повинна будувати угорську ділянку «Південного потоку» під контролем енергоконцерну «Газпром». Проект повинен забезпечити постачання газу з Росії по дну Чорного моря, через Болгарію, Сербію, Угорщину, Словенію та Італію.

З допомогою «Південного потоку» Москва зможе транспортувати газ в обхід України. Єврокомісію не влаштовує, що в рамках проекту «Газпром» буде не тільки постачати газ, але і обслуговувати весь газопровід. За зближення з Росією угорський прем'єр Орбан був підданий критиці з боку ЄС і США.

Нагадаємо, Румунія не буде використовувати газопровід «Південний потік» для експортних поставок власного природного газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42