Генеральний прокурор України Віталій Ярема просить генпрокурора РФ Юрія Чайку роз'яснити підстави затримання на території Росії громадян України Богдана Яричевського та Юрія Яценка.

Як повідомили ForUm'у в прес-службі наглядового відомства, Чайці направлено відповідний лист.

«Генпрокуратура України стурбована випадками порушення прав громадян України з боку державних органів Російської Федерації», - наголошується в листі.

Так, з державних установ та від народних депутатів України надходять звернення з приводу незаконного затримання на території Росії громадян України Юрія Яценка та Богдана Яричевського.

За наявною інформацією, зазначені громадяни 5 травня цього року прибули в РФ і на наступний день були затримані в готелі при перевірці документів.

8 травня Обоянський районний суд Курської області прийняв рішення про адміністративне видворення в зв'язку з порушенням правил в'їзду в РФ.

«Незважаючи на це, Яричевський був депортований тільки через три місяці, а Яценко досі незаконно утримується на території Росії з надуманих підстав», - підкреслив Ярема.

За його словами, заявники повідомляють про неодноразове застосування до затриманих тортур і катувань співробітниками ФСБ Росії з метою отримання зізнань у злочинах, яких вони не скоювали.

«Тривалий час громадян України утримували без їжі і сну, не давали можливості зв'язатися з адвокатом, рідними та консулом», - повідомив генпрокурор.

«У відповідності зі статтями 2, 3 Угоди про співробітництво між Генеральною прокуратурою України та Генеральною прокуратурою Російської Федерації від 15.09.2010 прошу повідомити про місце та правові підстави затримання Яричевського та Яценка, а також дані про орган досудового слідства, яким розслідується кримінальна справа стосовно останнього», - йдеться в листі.

Також генпрокурор просить вжити заходів щодо забезпечення прав затриманих на території Російської Федерації громадян України, зокрема Яценка.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом