Керівництво Національного банку вважає себе професіоналами в адміністративних методах управління. Про це в ході брифінгу заявила глава НБУ Валерія Гонтарева, передає кореспондент Forum'у.

«На сьогоднішній день Національний банк України - один з найбільш професійних щодо написання адміністративних заходів», - зазначила вона.

За її словами, задіяти адміністративне регулювання так чи інакше доводиться будь-якого центробанку, якщо починається паніка на валютному ринку. «Вживши всі ці заходи, за які нас жорстко критикувала як мінімум преса, нам вдалося стабілізувати ситуацію на валютному ринку», - уклала Гонтарева.

Нагадаємо, за результатами перших ста днів роботи нового голови Національного Банку України Валерії Гонтаревої експерти назвали 5 основних проблем в роботі регулятора: плаваючий курс, дефіцит валюти, падіння банків, непослідовна політика, втрата довіри населення.

Заступник голови Федерації роботодавців України Дмитро Олійник заявив, що, на думку українських підприємців, НБУ вийшов на перше місце в рейтингу негативного впливу на бізнес.

Ряд економічних експертів зазначили, що політика заборон НБУ на валютному ринку призвела до стимулювання чорного ринку валюти.

З 3 листопада Національний банк скасував два обмеження щодо валютних розрахунків для імпортерів, які діяли з 23 вересня. НБУ зняв заборону на розрахунки в інвалюті по імпортних операціях без ввезення товарів або послуг в Україну. Також був скасований мораторій на платежі за імпортними договорами, за якими продукція була завезена в Україну понад 180 днів тому.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

82
Теги