Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун не коментуватиме рішення Швеції визнати Палестину державою, оскільки вважає це питання справою кожної окремої країни-члена всесвітньої організації.

Таку позицію генсека виклав у четвер, 30 жовтня, його офіційний представник Стефан Дюжаррик, пише Lenta.ru.

«Генеральний секретар, звичайно, обізнаний з рішенням Швеції. Але, знову ж таки, такі рішення приймають самі країни-члени, і він їх не коментує», - сказав Дюжаррик.

Нагадаємо, 30 жовтня шведський уряд визнав Палестину як державу. Швеція стала першою країною-членом ЄС, яка визнала Палестину.

На знак протесту Ізраїль прийняв рішення відкликати посла Швеції. Міністр закордонних справ Ізраїлю Авігдор Ліберман розкритикував рішення Швеції, сказавши, що «близькосхідна політика набагато складніша за складання меблів з IKEA».

Держава Палестина була проголошена 15 листопада 1988 року в Алжирі на позачерговій сесії Національної ради Палестини. Де-факто визнання палестинської держави в 2012 році схвалила Генеральна Асамблея ООН. За 26 років як державу її визнали 134 країни, однак раніше серед них не було жодної країни Євросоюзу. При цьому в багатьох європейських державах у Палестини є дипломатичні місії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39