Державна міграційна служба України фактично саботує політику децентралізації та розвиток центрів надання адміністративних послуг, у зв'язку з чим у громадян виникають проблеми з реєстрацією місця проживання. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції заявив заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.

Він нагадав, що Закон «Про адміністративні послуги», що передбачає створення Центрів надання адмінпослуг (ЦНАП), був ухвалений в 2012 році.

«У травні поточного року уряд прийняв розпорядження №523, згідно з яким ЦНАП повинні були надавати послуги, зокрема, щодо реєстрації місця проживання, бізнесу та нерухомості, видачі паспортів. Але, на жаль, з часу ухвалення цього документа уряд не зробив жодного кроку для його реалізації», - сказав Тимощук.

За його словами, всі міністерства, крім Мінрегіону, радше виступили противниками цієї реформи і «всіляко саботували її».

Тимощук зазначив, що у жовтні поточного року виникла кризова ситуація в частині надання послуги з реєстрації місця проживання. За його словами, за день в один ЦНАП за отриманням цієї послуги звертається близько 300 осіб, проте більшість із них просто не потрапляють на прийом.

«Основна причина цього колапсу, на наш погляд, полягає в саботаж з боку Державної міграційної служби, політики з розвитку ЦНАП, а також політики децентралізації», - переконаний заступник голови правління.

Тимощук заявив, що Міграційна служба не підготувала належних інформаційних карток з роз'ясненням про надання послуг, не забезпечила ЦНАП бланковою продукцією. Також були випадки відмови у розгляді заяви без пояснення причини.

«За нашими спостереженнями, виходить так, що є бажання показати, що ці центри та органи місцевого самоврядування не здатні надавати якісні послуги й що політика децентралізації в такому разі стає непотрібною або ж неправильною, і необхідно все залишити, як є», - зазначив він.

Нагадаємо, в травні Міністерство юстиції заявило про намір створити єдині центри надання адміністративних послуг.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

49