Потрапляння України на 96-ту позицію в рейтингу Doing Business - заслуга не нинішнього, а попереднього уряду, пише в своїй авторській колонці на «Обозревателе» економічний експерт Олександр Охріменко.

Вперше таке завдання сформулював на початку 2013 року фінансово-економічний блок Кабміну, яким тоді керував перший віце-прем'єр Сергій Арбузов. Уже рік тому рейтинг України відразу злетів на 28 позицій. Більш того, і нинішнє зростання було забезпечене саме реформами минулого року. Адже фахівці Світового банку, котрі складають звіт, враховували зміни, що набули чинності з липня минулого року по червень цього.

Помітні поліпшення зафіксовані у двох галузях - податковій сфері та реєстрації нерухомості. За легкістю сплати податків Україна піднялася на 46 рядків до 108-го місця, а за простотою реєстрації нерухомості - з 88 на 59-те місце, або на 29 позицій.

«Це результати роботи команди Арбузова», - вважає економіст.

Так, торік запрацював електронний кабінет платника податків, що істотно спростило процес спілкування бізнесу та податкових органів. В результаті час на спілкування з податковими інспекторами скоротився на 40 годин за рік - до 350. Крім того, було скорочено з 28 усього лише до 5 кількість податкових платежів для українського бізнесу.

Минулого року в українців з'явилася можливість подавати документи на реєстрацію не особисто, а по пошті, а у чиновників скоротилися можливості для відмови в реєстрації. Зменшилися і терміни роботи з документами, а в низці випадків скоротився й обсяг необхідних для подачі документів.

А ось уряду Яценюка, який позиціонував себе як безкомпромісних реформаторів, не вдалося показати взагалі жодних результатів, зазначає експерт. У всіх інших сферах, які вимірюються, становище України практично не змінилося. Судячи з усього, і після переобрання Верховної Ради і формування нового Кабміну ніякого прогресу також не буде - адже прем'єром залишиться той же Яценюк, який здатен тільки обіцяти реформи, але не виконувати їх.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

49