Росія буде поставляти газ до України в січні-березні 2015 року лише в разі повного погашення заборгованості в розмірі 3,1 мільярда доларів та на умовах передоплати, заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак.

Він підкреслив, що Росія не постачатиме Україні газ починаючи з січня, поки не буде виплачена друга частина боргу за російський газ в 1,65 мільярда доларів, повідомляє РІА «Новости».

«Якщо вони 1,650 мільярда доларів не оплатять - ми в січні не будемо нічого постачати. Прямо такий пункт прописаний (у зимовому газовому пакеті. - Ред.) Умовою постачань у січні є погашення (другого траншу. - Ред.)», - пояснив він.

Нагадаємо, Україна, ЄК і Росія підписали в ніч на четвер тристоронній протокол, зафіксувавши домовленості за зимовим газовим планом. План передбачає відновлення постачань російського газу Україні і забезпечення безперебійного транзиту до Європи взимку.

Він передбачає погашення Україною до кінця року 3,1 мільярда з 5,3 мільярда доларів боргу і купівлю у «Газпрому» додаткових обсягів газу на зиму на умовах передоплати. Україна має погасити частину боргу за газ двома траншами - перший в розмірі 1,45 мільярда доларів найближчим часом, і другий, в 1,65 мільярда доларів, - до кінця 2014 року.

16 червня, ВАТ «Газпром» перевів «Нафтогаз України» на режим передоплати.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом