США навчатимуть українських військових і постачатимуть Україні високі військові технології, які повинні допомогти військовим на Донбасі захистити себе, повідомив посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

«Незалежно від того, що буде відбуватися з Мінськими угодами, українській армії треба підвищувати свій професіоналізм і вдосконалювати засоби, для того щоб бути здатними ефективно захищати свою територію перед обличчям дуже швидких змін у плані безпеки... Перед вашими силами безпеки стоять два виклики: необхідність внутрішнього очищення від корупції всередині самих структур і окремо стоїть завдання вироблення адекватної відповіді на присутність Росії, яка продемонструвала свою непримиренну войовничість і повну неповагу до міжнародно визнаних кордонів України», - сказав він.

Дипломат нагадав, що США надали прилади нічного бачення, набори першої медичної допомоги, бронежилети, військові сухпайки для задоволення короткострокових потреб підвищення боєздатності українських військових.

«Але ми також розробили і довгострокові програми допомоги, які спрямовані насамперед на перенавчання, підвищення професіоналізму українських військових, щоб створити те, про що Президент Порошенко сказав, що дуже хоче, - армію, побудовану за стандартами НАТО... І ми будемо постачати високі військові технології, які повинні допомогти військам, що воюють на сході, захистити себе. Включаючи, наприклад, протимінометні радіолокаційні радарні системи, які ми будемо постачати разом із навчанням персоналу, як ними користуватися, найближчими місяцями», - сказав Пайєтт, повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на «Українську правду».

При цьому він зазначив, що реформа української армії - це багаторічний проект. «Ми допомагатимемо, і багато наших партнерів по НАТО будуть допомагати. Але це все - одна зі складових більш масштабного завдання загальнонаціонального оновлення», - підкреслив Пайєтт.

Як раніше повідомляв ForUm, президент США Барак Обама виділив Україні $25 млн фінансової допомоги, частина якої піде на навчання українських військовослужбовців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

27