В Україні ціна газу повинна бути ринковою для фізичних та юридичних осіб. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції заявив експерт з питань енергетики Дмитро Науменко.

«Ціна газу повинна бути ринковою для фізичних та юридичних осіб. Знижені тарифи, за якими платять українці, завдяки субсидіям компенсуються з держбюджету. Відповідно, споживач все одно платить ціну, без урахування знижок, завдяки сплаченим податкам, які могли б піти на лікарні і дороги», - переконаний експерт.

На його думку, Україна має піти таким самим шляхом, як і країни Центральної Європи. «Фізичні особи сплачують таку ж ціну за блакитне паливо, як і юридичні, але при цьому вони почали використовувати газу набагато менше. Завдяки цьому фактору в бюджеті країн, які діють за таким сценарієм, немає дірок», - заявив Науменко.

Крім того, експерт упевнений, що українці повинні почати жити в умовах жорсткої економії блакитного палива. «Насамперед, нам потрібно орієнтуватися на економію споживання блакитного палива, а вже потім шукати інших постачальників, крім Росії», - переконаний Дмитро Науменко.

За його словами, альтернативним постачальникам, який прийдуть в Україну, потрібні гарантії, що вони зможуть продавати газ на внутрішньому ринку за ринковою ціною.

Олена Бабич, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

133