Україна готова купувати природний газ у Російської Федерації за передоплатою. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході засідання Кабінету міністрів заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Постачання нових обсягів газу буде здійснюватися невідкладно Росією за передоплатою, так само як і ми купуємо газ в Європі, та в обсягах, які визначає Україна», - сказав він.

Він пояснив, що якщо Україна здійснить передоплату за природний газ, то РФ його зобов'язана поставити.

«Тому мене дивує запитання росіян щодо фінансової гарантії з передоплати. Якщо гроші ми заплатили, вони поставили газ. Ми не заплатили, вони газ не поставили. В принципі, достатньо просто», - додав він.

Як повідомляв ForUm, Росія і Україна можуть сьогодні, 30 жовтня, домовитися про відновлення постачання газу за умови підписання документів, які сторони обговорили на переговорах, що пройшли в ніч з середи на четвер.

Тристоронні переговори у форматі Україна - Росія - Єврокомісія щодо газу тривають з вечора 29 жовтня. Однак, за словами російських переговірників, і чергова зустріч, і підписання зимового газового пакета відбудуться лише в тому разі, якщо Україна і ЄК узгодять останній з трьох документів - двосторонній протокол, що включає фінансові гарантії Києву для оплати російського газу.
 

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом