Згідно з тристороннім протоколом між Україною, ЄС та РФ, ціна на російський газ для України в останньому кварталі цього року повинна скласти 378 доларів за тисячу кубометрів. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході засідання Кабінету Міністрів повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що базовий підхід, який було оголошено ще 4,5 місяці тому, полягав у тому, що в літній сезон ціна на газ становить 325 доларів за тисячу кубометрів, а в зимовий, коли зростають ціни на енергоносії, - 385 доларів.

«Зараз ми прийшли до позиції, згідно з якою ціна буде визначатися за формулою, що міститься безпосередньо в контракті. І при цьому на таку формулу впливає вартість нафти, ціна на яку істотно впала. Це означає, що в останньому кварталі цього року ціна буде 378 доларів, а перший квартал наступного року ціна буде на рівні 365 доларів», - заявив прем'єр-міністр.

Як повідомляв ForUm, Росія і Україна погодили базові умови для відновлення постачань газу в Україну в зимовий період.

Міністр енергетики Олександр Новак заявив, що Росія і Україна можуть сьогодні, 30 жовтня, домовитися про відновлення постачань газу за умови підписання документів, які сторони обговорили на перемовинах, що відбулися в ніч з середи на четвер.

Тристоронні переговори у форматі Україна - Росія - Єврокомісія щодо газу тривають з вечора 29 жовтня. Однак, за словами російських переговірників, і чергова зустріч, і підписання зимового газового пакету відбудуться лише в тому випадку, якщо Україна і ЄК узгодять останній з трьох документів - двосторонній протокол, що включає фінансові гарантії Києву для оплати російського газу.

Делегація «Газпрому» прийняла рішення вранці 30 жовтня покинути тристоронні газові переговори Україна-РФ-ЄС, що почалися напередодні в Брюсселі, і повернулася до Москви.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

21