Росія і Україна погодили базові умови для відновлення постачання газу до України в зимовий період. Про це повідомив сьогодні, 30 жовтня, міністр енергетики РФ Олександр Новак, виступаючи на засіданні уряду.

«Базові умови для того, щоб відновити умови постачання в зимовий період газу в Україну, досягнуті», - зазначив Новак.

«Окремий момент стосується підготовки необхідних документів для фіксації досягнутих домовленостей: буде підготовлений пакет документів, у тому числі додаткова угода до чинного контракту з «Нафтогазом» та «Газпромом», в якій будуть обумовлені технічні моменти, пов'язані з обсягами постачань у добовому режимі, з механізмом підтвердження заявок і процедур їх виконання», - уточнив він, повідомляє ТАСС.

За його словами, Єврокомісія повністю згодна з позицією Росії щодо врегулювання російсько-українського газового спору.

Як раніше повідомляв ForUm, тристоронні переговори у форматі Україна - Росія - Єврокомісія щодо газу тривають з вечора 29 жовтня. Однак, за словами російських переговірників, і чергова зустріч, і підписання зимового газового пакета відбудуться лише в тому разі, якщо Україна та ЄК узгодять останній з трьох документів - двосторонній протокол, що включає фінансові гарантії Києву для оплати російського газу.

Делегація «Газпрому» прийняла рішення вранці 30 жовтня залишити тристоронні газові переговори Україна-РФ-ЄС, що почалися напередодні в Брюсселі, і повернулася до Москви.

Європейська комісія своєю чергою скасувала прес-конференцію за підсумками тристоронньої газової зустрічі у форматі Україна - ЄС - Росія, яка була запланована на 9:30 за київським часом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29